Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Συγκομιδή - Μέση διάρκεια ζωής & χρόνος βλάστησης - Αποθήκευση Σπόρων


Βασικές οδηγίες για τη συγκομιδή σπόρων
Αν θέλετε να συγκομίσετε σπόρους, αφήστε, τους πρώτους καρπούς να ωριμάσουν κανονικά π.χ. την πρώτη ντομάτα, τα πρώτα φασόλια κλπ. Οι πρώτοι καρποί παίρνουν τους περισσότερους χυμούς του φυτού και έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Είναι καλό να συλλέγουμε σπόρους και από τη μέση της καλλιεργητικής περιόδου και από το τέλος. Γιατί αν συλλέγουμε μόνο από την αρχή θα οδηγηθούμε σε πρώιμες ποικιλίες. Για φυτά με σπόρους που ωριμάζουν και ξηραίνονται πάνω στο φυτό, όπως το καλαμπόκι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα μαρούλια, τα κουκιά, κλπ. συγκεντρώστε μόνο τους σπόρους που έχουν ωριμάσει εντελώς. Το φυτό μπορεί να έχει αρχίσει να πεθαίνει προτού οι σπόροι είναι έτοιμοι για συλλογή. Κάντε τη συγκομιδή όταν οι σπόροι είναι ξεροί (όχι υγροί από την πρωινή δροσιά ή μετά από βροχή), μαζέψτε τους σπόρους λίγο πριν οι πρώτοι σπόροι αρχίσουν να σκάζουν και να πέφτουν στο έδαφος, όπως γίνεται με τα δημητριακά ή όταν ο λοβός γίνει καφέ και εύθραυστος όταν πρόκειται για φασόλια.
Για ν’ αποφύγετε όμως τους μύκητες, είναι καλύτερα να μαζεύετε συνέχεια τους σπόρους προς το τέλος της καλλιέργειας του φυτού, έτσι ώστε οι ώριμοι σπόροι να μη μένουν στο φυτό για πολύ καιρό.
Για τα φυτά με σαρκώδη καρπό, όπως κολοκύθες, πεπόνια, κ.ά. να είστε υπομονετικοί. Μαζέψτε μόνο τους ώριμους καρπούς. Το φυτό μπορεί να είναι εντελώς νεκρό ως την ώρα που θα είναι έτοιμο για συγκομιδή. Τις κολοκύθες τις αφήνουμε ένα μήνα αφού ωριμάσουν και μετά τις κόβουμε για να πάρουμε το σπόρο τους. οι κολοκύθες δεν μαλακώνουν αλλά, συνεχίζουν να ωριμάζουν για λίγους μήνες αφού κοπούν από το βλαστό.
 
Για να συλλέξετε σπόρους μελιτζάνας κόψτε τους ώριμους καρπούς και αφήστε τους να μαλακώσουν τόσο που να μην τρώγονται πια. Για να επιταχύνεται τη διαδικασία μπορείτε να χαράξετε τη σάρκα της μελιτζάνας σε τέσσερα σημεία, έτσι ώστε να αρχίσει να σαπίζει πιο γρήγορα.Οι σπόροι είναι έτοιμοι για συγκομιδή όταν διαχωρίζονται εύκολα από τη σάρκα, όταν τους τρίβετε κάτω από νερό. Παράδειγμα, μαζέψτε όλους τους σπόρους και τη σάρκα σ’ ένα μεγάλο δοχείο ή κουβά με νερό και απελευθερώστε τους σπόρους με τα δάχτυλά σας.
Συνήθως οι ώριμοι και υγιείς σπόροι βυθίζονται, αν όμως οι σπόροι που επιπλέουν δείχνουν καλύτεροι από αυτούς που βυθίστηκαν ίσως τα πράγματα να είναι ανάποδα για το φυτό σας. (Μερικές φορές οι καλοί σπόροι κολοκύθας μπορεί να επιπλέουν ενώ οι νεκροί βυθίζονται). Αυτό διευκολύνει πολύ τον καθαρισμό των σπόρων απλά τρίψτε για να φύγει η σάρκα από τους καρπούς από το πάνω μέρος. Μετά προσθέστε καθαρό νερό, στριφογυρίστε το και πετάξτε αυτό το νερό. Συνεχίστε με λίγα ακόμη πλυσίματα μέχρι να απομείνουν μόνο οι σπόροι στον πάτο. Στραγγίστε τους και στεγνώστε τους αμέσως.
Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να καθαρίσετε τους σπόρους από το αγγούρι, με τη διαφορά ότι το αγγούρι δεν χρειάζεται να σαπίσει αρκεί να έχει ωριμάσει καλά. Προσέξτε ότι οι σπόροι δεν πρέπει να μείνουν για πολύ μέσα στο νερό γιατί μπορεί να απορροφήσουν υγρασία, να φουσκώσουν και ν’ αρχίσουν να βλασταίνουν. Μερικοί σπόροι ωφελούνται από περίοδο «ζύμωσης» μέσα στο νερό πριν τους καθαρίσετε από τον καρπό. Στην τομάτα π.χ. αυτή η επεξεργασία λέγετε ότι μειώνει τις πιθανότητες για κάποιες ασθένειες που προσβάλλουν τον καρπό κατά τη περίοδο της βλάστησης.
Για να συλλέξετε σπόρους ντομάτας κόψτε τους ώριμους καρπούς στη μέση, αφαιρέστε το ζελατινώδες υγρό με τους σπόρους και βάλτε το μέσα σ’ ένα σουρωτήρι τσαγιού. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και τρίψτε απαλά με τα χέρια σας τη ζελατίνη. Απλώστε τους σπόρους σε λαδόκολλα για να στεγνώσουν.
Για να συλλέξετε σπόρους πιπεριάς αφήστε τον καρπό πάνω στο φυτό ωσότου κοκκινίσει (άσχετα από την ποικιλία).Στις πιπεριές προτείνεται να συλλέγουμε από το δεύτερο καρπό και μετά. Κόψτε τον καρπό και αφαιρέστε τη σάρκα του. Τρίψτε ελαφρά τους σπόρους ώστε να διαχωριστούν και απλώστε τους σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Για το αντίδι ξεπατώστε το και βρέξτε το 2-3 φορές με το ποτιστήρι από βραδύς πολύ καλά. Το πρωί πριν στεγνώσει τελείως τινάξτε το και λιχνίστε το στον αέρα.
Για να πάρουμε σπόρους από το καρότο, το ρεπάνι, τον μαϊντανό, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τον άνηθο, το σέλινο, αφήνουμε ορισμένα φυτά να ωριμάσουν κανονικά και τα κρατάμε χωρίς να τα κόψουμε γιατί τον δεύτερο χρόνο θα μας δώσουν σπόρο.

Μέση διάρκεια ζωής και χρόνος βλάστησης διάφορων λαχανικών.

Λαχανικό
Μέση διάρκεια ζωής των σπόρων σε χρόνια
Χρόνος βλάστησης.
σε μέρες
Αγγούρι
5
7
Αντίδι
5
10
Γλυκό καλαμπόκι
2
7
Καρότο
3
8
Καρπούζι
4
8
Κολοκυθάκι
4
7
Κουνουπίδι
4
10
Κρεμμύδι
1
10
Λάχανο
4
10
Λάχανο Βρυξελών
4
21
Μαϊντανός
1
21
Μαρούλι
6
7
Μελιτζάνα
4
10
Μπάμια
2

Μπιζέλι
3
8
Παντζάρι (τεύτλο)
4
8
Πεπόνι
5
7
Πιπεριά
2
10
Πράσο
2

Ραδίκι
4

Ρεπανάκι
4
7
Σέλινο
3
21
Σέσκουλο
4

Σπανάκι
5
8
Σπαράγγι
3

Ντομάτα
4
8
Φασολάκι
3
6
 
Αποθήκευση των σπόρων
Ξήρανση των σπόρων.
Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι είναι εντελώς στεγνοί πριν τους αποθηκεύσετε. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα αργά και σταθερά. Μετά τον καθαρισμό αφήστε τους σπόρους για μια εβδομάδα σ’ ένα ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος.
Βασικές αρχές που πρέπει να έχετε υπόψη σας
Αφού στεγνώσουν οι σπόροι, να μην τους εκθέσετε σε υγρασία. Η εσωτερική υγρασία (όταν συσκευάζονται) είναι επικίνδυνη για τους αποθηκευμένους σπόρους. Αποφεύγετε την υπερβολική ξήρανση, γιατί συνήθως είναι πολύ απότομη και μπορεί να καταστρέψει το έμβρυο. Οι θερμοκρασίες πάνω από 38ο C μπορούν να προξενήσουν βλάβες στο σπόρο. Ανακατέψτε τους απλωμένους σπόρους μια φορά τη μέρα για να βεβαιωθείτε ότι θα στεγνώσουν ομοιόμορφα. Οι αποξηραμένοι σπόροι σπάνε αντί να λυγίζουν. Μετά αποθηκέψτε τους
σπόρους σε πάνινα σακουλάκια, μεταλλικά δοχεία, σε γυάλινα δοχεία ή αεροστεγή δοχεία, με κατάλληλες ετικέτες που να προσδιορίζουν τον σπόρο και τη χρονολογία της συγκομιδής.
Αν συσκευάσετε τους σπόρους σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία, μπορείτε να προσθέσετε μέσα σ’ ένα τούλι μια ποσότητα ασβέστη για να συγκρατεί την υγρασία και να εμποδίζει την ανάπτυξη εντόμων.
Αποθηκέψτε σ’ ένα δροσερό και ξηρό μέρος. Η υγρασία είναι ο πιο αρνητικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα των σπόρων. Οι σπόροι μπορούν να επιβιώσουν στην έρημο πολύ περισσότερο απ’ ότι σ’ ένα δροσερό αλλά υγρό περιβάλλον. Για ν’ αποθηκεύσετε σπόρους σ’ ένα ράφι τους σπιτιού σας θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι κάτω από 18ο C και ο χώρος να είναι προστατευμένος από υγρασία.
Άδειο γυάλινο βαζάκι για συντήρηση σπόρων.

Ένα κομμάτι ασβέστης - σε μορφή πέτρας ή σκόνης που είχαμε παλιά στα σπίτια μας -  για να τραβάει την υγρασία μέσα στο βάζο.
Τοποθετούμε τον ασβέστη στον πάτο του βάζου

Πάνω από τον ασβέστη βάζουμε βαμβάκι για να μην έρθει σε επαφή ο ασβέστης με το σπόρο.
Βάζουμε τους σπόρους μέσα στο βάζο, πάνω από το βαμβάκι.

Κλείνουμε το βάζο μας, βάζοντας μια ετικέτα μέσα στο βάζο και μία πάνω στο βάζο.

ΠΗΓΗ: http://www.peliti.gr

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ελιά Η βιογραφία ενός Δένδρου - Τατιάνα Σταύρου

Συνέχεια στην ενότητα βιβλιοπαρουσίαση είναι αυτό το υπέροχο βιβλίο της κας Τατιάνας Σταύρου που πρόσφατα ήρθε στα χέρια μας, παρόλο, που πρόκειται για πολύ παλαιοτερη συγγραφή (υπολογίζεται ότι η συγγραφή άρχισε το 1930 μέχρι τις αρχές του 1970). Αποτελεί μία έκδοση με βάση το κείμενο της συγγραφέως 167 σελίδων και συμπληρωμένο με όσα επιπλέον κείμενα βρέθηκαν διάσπαρτα στο αρχείο της συγγραφέως ή δημοσιευμένα σε άλλα έντυπα.
...Απ' όλα τα δέντρα που περιλαμβάνει η ελληνική χλωρίδα, κανένα δε μας εκφράζει όσο η ελιά. Νομίζεις πως το ελληνικό τοπίο είναι φτιαγμένο για το δέντρο αυτό. Μπορεί κι αυτό που γίναμε, αυτό που είμαστε, η γεύση μας, η ψυχοσύνθεσή μας, η νοημοσύνη μας, νάναι δημιουργήματα του πολύτιμου καρπού της.
Κανένα καρποφόρο στον τόπο μας δε ζωγραφίστηκε, δεν υμνήθηκε, δεν τραγουδήθηκε όσο το λιόδεντρο. Κι όμως φαντάζουν λιγοστά και μηδαμινά τα όσα έγιναν και ειπώθηκαν μπροστά στο πλήθος, τη σημασία του δέντρου και την έκτασή του στον ελλαδικό χώρο και μέσα στη φυσική ζωή του Έλληνα. Λέμε φυσική, γιατί η επίδρασή του στην πνευματική, την ψυχική ζωή θα πρέπει νάναι το ίδιο απέραντη.
Στο μακρότατο διάστημα της εργασίας αυτής γύρω από την καρποφόρο ελαία και το κυριότερο προϊόν της, το λάδι, περπατήσαμε αιώνες. Διαβήκαμε εποχές, δρασκελίσαμε καταστάσεις χαμένες πλέον από το πρόσωπο της γης. Από τη θαμπή, την άπλαστη ακόμη μυθολογία φτάσαμε στον Όμηρο. Κι από τον Όμηρο, φυσικά και αβίαστα βρεθήκαμε στον Παλαμά. Πάρα πέρα, αφήνοντας πίσω μας τη Γραφή, συναντηθήκαμε με το δημοτικό τραγούδι κι εκείθε πάλι φυσικά φτάσαμε στη συγκαιρινή μας λογοτεχνία. Πραμυθάδες, προφήτες, ιστορικοί, ταξιδιώτες, επιστήμονες, ποιητές-επικοί, κλασικοί, λυρικοί-κάτι έδωσαν από το έργο τους: πείρα, μάθηση, παρατήρηση, παλμό ψυχής. Κάτι χάρισαν από την πνοή τους ώστε να ζωντανέψει και να φωτιστεί όσο γίνεται ο παραμυθένιος βίος του ελαιόδεντρου.
Τατιάνα Σταύρου (1899-1990)

Η Τατιάνα Αδαμαντιάδου γεννήθηκε στο Βαφεοχώριο της Κωνσταντινούπολης το 1899 και είναι κόρη του φιλολόγου Ιωάννη Αδαμαντιάδη. Δύο χρόνια μετά τη μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον Δημήτρη Σταύρου το 1929. Είναι γνωστή η δράση της κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, περίοδο κατά την οποία εντάχτηκε στο ΕΑΜ και στην Υπηρεσία Πρόνοιας των Στρατευομένων. Ταξίδεψε στη Γαλλία και την Ιταλία, συνεργάστηκε με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (1956-1957) και υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (1958), μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Γυναικείου Συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών και του ελληνικού P.E.N. Club. Πέθανε στην Αθήνα το 1990. Το οικογενειακό της περιβάλλον την προέτρεψε να στραφεί προς τα γράμματα από νεαρή ηλικία. Όταν ζούσε  στην Πόλη ήρθε σε επαφή με τους δημοτικιστικούς κύκλους και τα περιοδικά Λόγος και Ζωή. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1932 με τη δημοσίευση ενός διηγήματός της στο περιοδικό Ο Κύκλος. Όμως, η Σταύρου καθιερώθηκε στο χώρο της λογοτεχνικής παραγωγής της λεγόμενης γενιάς του ΄30, με τη συλλογή διηγημάτων Εκείνοι που έμειναν. Συγκαταλέγεται στους δημιουργούς που επικεντρώθηκαν θεματικά στις ιστορικές περιπέτειες του ελληνισμού από τον πόλεμο του 1897 ως τη μικρασιατική καταστροφή. Ο ψυχογραφικός ρεαλισμός με βιωματικά ερείσματα, και η θεματική που εγκαινίασε με το πρώτο της έργο και επέκτεινε με τα επόμενα στο χώρο των ιστορικών περιόδων του ελληνοϊταλικού πολέμου, της κατοχής και του εμφυλίου, είναι εμφανή στο σύνολο του έργου της. Η γραφή της διακρίνεται για την έμφαση στην περιγραφή προσωπικών τραγωδιών των ηρώων της και την προσέγγιση και απόδοση της γυναικείας ψυχολογίας. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Ρυθμός, Νέα Επιθεώρηση, Νεοελληνικά Γράμματα, Οικογενειακή Ζωή, Νέα Εστία, Καινούρια Εποχή, Αιολικά Γράμματα και άλλα, δημοσιεύοντας ποιήματα, λογοτεχνικές μεταφράσεις, άρθρα και μελέτες για την ελληνική παράδοση. Βραβεύτηκε με τον έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών το 1935 για τη συλλογή διηγημάτων Εκείνοι που έμειναν, με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 1942 για τις Μυστικές πηγές, με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1967 για τη μελέτη Ο εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος, με το βραβείο της Εστίας Νέας Σμύρνης το 1968 για τη μελέτη Ο εν Κωνσταντινουπόλει Ελληνικός Φιλολογικός Σύλλογος, με το β΄ κρατικό βραβείο πεζογραφίας το 1974 για το Εάλω η Πόλις και τέλος με  το βραβείο του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών το 1982 για το σύνολο του έργου της.

ΠΗΓΗ: http://www.perizitito.gr
             http://www.rhodes.aegean.gr
             

Λαχανικά (εποχή σποράς - αποστάσεις φύτευσης)


 
Εποχή σποράς λαχανικών


Ο πίνακας που ακολουθεί είναι ενδεικτικός, μιας και η Ελλάδα είναι πλούσια σε μικροκλίματα και διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή. 



Είδος
Θερμά σπορεία
Ανοιχτά σπορεία
Μεταφύτευση
Εποχή σποράς ή φύτευσης
Ντομάτα
Οκτώβριος
Φεβρουάριος
4-6 εβδομάδες πριν την μεταφύτευση
4-6 εβδομάδες πριν την
μεταφύτευση
Μετά την πάροδο των όψιμων παγετών,
10 -15 εκ. ύψος

Μελιτζάνα
Όπως η ντομάτα
Όπως η ντομάτα
Θα πρέπει να ζεστάνει ο καιρός

Πιπεριά
Ο σπόρος θέλει 8-12 ημέρες για να φυτρώσει
6-10 εβδομάδες προτού μεταφυτευτεί στο λαχανόκηπο

Όταν ο καιρός ζεστάνει καλά

Φασόλια
Ο σπόρος μουσκεύεται λίγες ώρες πριν τη σπορά. Βάθος σποράς 4-6 εκ.
Συγκαλλιέργεια με καλαμπόκι


Μετά την πάροδο των παγετών της άνοιξης

Μπιζέλια



Φθινόπωρο
Κουκιά



Φθινόπωρο
Κρεμμύδια σπόρος

Αρχές της άνοιξης
για τη Ν. Ελλάδα,
τέλος χειμώνα για τη Β. Ελλάδα
Μόλις αποκτήσουν πάχος μολυβιού

Κρεμμύδια από κοκκάρι



Φθινόπωρο για φρέσκο, Φεβρουάριο για ξηρό
Πράσα
Φεβρουάριος
Μάρτιος ή Απρίλιος
Ιούνιος

Σκόρδα με σκελίδες



Φθινόπωρο
Καρότα



Ν. Ελλάδα χειμώνα,
Β. Ελλάδα Μάρτιος- Απρίλιος
Ρεπάνια και ρεπανάκια



Στη διάρκεια του χειμώνα, ή το καλοκαίρι για συγκομιδή το χειμώνα
Λάχανο
Φεβρουάριος
Απρίλιος – Μάιος, 6-8 εβδομάδες πριν τη μεταφύτευση. Στέλεχος πάχος
στυλό
10-15 εκ

Κουνουπίδια
Φεβρουάριος
Μάρτιος
5 - 7 εβδομάδες από τη σπορά
Αύγουστος – Σεπτέμβριος
Αγγουράκια
Μάρτιος σε φυτοδοχεία

Απογευματινές ώρες, πότισμα με άφθονο νερό
Απευθείας σπορά
Απρίλιος
Κολοκύθια
Μάρτιος σε φυτοδοχεία


Απευθείας σπορά
Απρίλιος - Μάιος
Πεπόνια
Βάθος σποράς
3-4 εκ.
4-6 εβδομάδες
πριν τη μεταφύτευση
Σπορά σε φυτοδοχεία

Απογευματινές ώρες, πότισμα με άφθονο νερό
Απρίλιος - Μάιος
Καρπούζια
Βάθος σποράς
3-4 εκ. Θέλει περισσότερο νερό από τα πεπόνια
4-6 εβδομάδες
πριν τη μεταφύτευση
σε φυτοδοχεία

Απογευματινές ώρες, πότισμα με άφθονο νερό
Απρίλιος - Μάιος
Μαρούλια
Τέλος άνοιξης
Τέλος άνοιξης
4-6 εβδομάδες από τη σπορά
Καλοκαίρι ή Φθινόπωρο
Σέλινο
2-3 χιλ. βάθος σποράς.
Ο σπόρος θέλει
1-2 εβδομάδες για να φυτρώσει



Άνοιξη, ή  Καλοκαίρι, ή  Φθινόπωρο
Σπανάκι



Φθινόπωρο, με τα πρωτοβρόχια,
Άνοιξη
Αντίδι



Φθινόπωρο, Χειμώνας, ή  Άνοιξη
Μπάμια



Απρίλιος ή Μάιος
Μάραθος

Ιούλιος ή Αύγουστος – Σεπτέμβριος


Παντζάρι
Σπορά 3-4 μήνες πριν τη συγκομιδή



Φεβρουάριος, Απρίλιος και Ιούλιος- Αύγουστος
Πατάτα
Το μεγαλύτερο μέγεθος σπόρου είναι εκείνο που έχει 25 -30 γρ. (μέγεθος αυγού). Σπορά στην Κρήτη Ιανουάριος – Φεβρουάριος, στην υπόλοιπη Ελλάδα Μάρτιος – Απρίλιος. Δεύτερη σπορά Ιούνιος -  Ιούλιος.
Γλυκοπατάτα
Σπέρνεται σε ανοικτά σπορεία δυο μήνες πριν τη μεταφύτευση.
Φράουλες
Ο πιο πρόσφορος τρόπος είναι να πάρουμε φυτά από τους στόλονες.
Αγκινάρα
Ο πολλαπλασιασμός με παραφυάδες είναι ο συνηθέστερος τρόπος και στηρίζεται στην ιδιότητα του φυτού να εξαπολύει από το λαιμό του πολλές παραφυάδες μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Τον Οκτώβριο είναι δυνατή η αφαίρεση των παραφυάδων και η μεταφορά τους στο λαχανόκηπο.
Αφήνουμε στο μητρικό φυτό 1 – 3 παραφυάδες για να καρπίσουν.
Σπαράγγι
Η σπορά του σπόρου γίνεται την άνοιξη σε ανοικτά σπορεία, όπου μένουν τα φυτά όλο το χρόνο. Ο σπόρος αργεί πολύ να φυτρώσει, απαιτεί 2 – 6 εβδομάδες με ευνοϊκή θερμοκρασία.  Η μεταφύτευση στον οριστικό χώρο γίνεται την άνοιξη του επόμενου έτους.



Εποχή σποράς κατά μήνα


Οκτώβριος
Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καφκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια.


Ο Μάρτιος είναι ο μήνας της σποράς. Σπέρνουμε στον κήπο κοκκάρι, σπανάκι, καρότο, άνηθο, μαϊντανό, κ.α.  Σε ζεστό και φωτεινό μέρος κάνουμε σπορείο για όψιμες ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κ.α.
Ακόμη μπολιάζουμε τα δέντρα





Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των φυτών

ΑΓΓΟΥΡΙ-CUCUMIS SATIVUS
Στις σειρές σε χωράφι: 30-45 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 120-180 εκ.

ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ-ZEA MAYS
Στις σειρές σε χωράφι: 20-30 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 75-90 εκ.

ΚΑΡΟΤΟ-DAUCUS CAROTA
Στις σειρές σε χωράφι: 5-7.5 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 40-60 εκ.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ-WATER MELON
Στις σειρές σε χωράφι: 90-180 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 150-250 εκ.

ΚΟΛΟΚΥΘΑ-CUCURBITA PEPO
Στις σειρές σε χωράφι: 60-70 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 90-150 εκ.


ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ- BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS
Στις σειρές σε χωράφι: 30-60 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.

ΚΡΕΜΥΔΙ-ALLIUM CEPA
Στις σειρές σε χωράφι:5-10 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 30-45


ΛΑΧΑΝΟ/ΜΑΠΑ-BRASSICA OLERACEA/CAPITATA
Στις σειρές σε χωράφι: 30-45 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.


ΜΑΡΟΥΛΙ-LACTUCA SATIVA
Στις σειρές σε χωράφι: 20-30 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 30 εκ.


ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ-SOLANUM MELONGENA/ESCULENTUM
Στις σειρές σε χωράφι: 45-60 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.


ΜΠΑΜΙΑ-OKRA/ABELMOSCHUS ESCULENTUS
Στις σειρές σε χωράφι: 30-45 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.

ΜΠΙΖΕΛΙ-PISUM SATIVUM
Στις σειρές σε χωράφι: 5-7,5 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 30-75 εκ.


ΜΠΡΟΚΟΛΟ-BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS
Στις σειρές σε χωράφι: 30-60 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.


ΠΑΝΤΖΑΡΙ/ΤΕΥΤΛΑ-BETA VULGARIS
Στις σειρές σε χωράφι: 5-10 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 45-60 εκ.


ΠΑΤΑΤΑ-SOLANUM TUBEROSUM
Στις σειρές σε χωράφι: 25-30 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.

ΠΕΠΟΝΙ-CUCUMIS MELO
Στις σειρές σε χωράφι: 90-180 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 150-250 εκ.


ΠΙΠΕΡΙΑ-CAPSICUM ANNUM
Στις σειρές σε χωράφι: 30-60 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-75 εκ.


ΣΚΟΡΔΟ-ALLIUM SATIVUM
Στις σειρές σε χωράφι:10-20 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 30-40 εκ.

ΣΠΑΝΑΚΙ-SPINACIA OLERACEA
Στις σειρές σε χωράφι:7,5-15 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 30-45 εκ.


ΤΟΜΑΤΑ-LYCOPERSICON ESCUTENTUM
Στις σειρές σε χωράφι: 60-90 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 90-120 εκ.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΑΝΑΡΡΙΧΩΜΕΝΑ-PHASEOLUS VULGARIS
Στις σειρές σε χωράφι: 10-30 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ

ΦΑΣΟΛΙΑ ΘΑΜΝΟΙ-PHASEOLUS VULGARIS
Στις σειρές σε χωράφι: 5-10 εκ.
Ανάμεσα στις σειρές: 60-90 εκ.
Πηγή:  www.peliti.gr