Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

ΦΥΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ


ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΩΝ
Αγγελική  (Pittosporum)
Τον Μεσαίωνα, πίστευαν πως αυτό το φυτό ανθίζει στις 8 Μαΐου, την ημέρα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, κι έτσι έλαβε το όνομά του μιας και θεωρήθηκε πως είναι το αγαπημένο των Αγγέλων. Συλλέγεται παραδοσιακά όταν η Σελήνη είναι στον Λέων.
Βασιλικός  (Ocimum basilicum)
Στην Ελλάδα υπάρχει πάντα μια γλάστρα Βασιλικού στις εξώπορτες των σπιτιών για να εξασφαλίσει καλή τύχη. Στην Ιταλία υπάρχει η παράδοση να βάζουν ένα γλαστράκι Βασιλικό στο μπαλκόνι ή στην εξώπορτα του σπιτιού, για να δηλώσει πως κάποια από τις κοπέλες του σπιτιού είναι έτοιμη για γάμο. Για τους Ινδουιστές ο Βασιλικός είναι το ιερό φυτό του Βισνού και αφήνεται ένα κλαράκι του μέσα στα ρούχα του νεκρού για να εξασφαλίσει την είσοδό του στον Κόσμο των Νεκρών.
Γαρύφαλλο (Dianthus caryophyllus)
Ως επί το πλείστον, τα γαρίφαλα εκφράζουν την αγάπη, τον ενθουσιασμό και την διάκριση. Περαιτέρω, κάθε χρωματισμός, έχει αποκτήσει κατά καιρούς αποκτήσει  και κάποιον συμβολικό χαρακτήρα:
     * Ελαφρά κόκκινα γαρίφαλα αντιπροσωπεύουν το θαυμασμό, ενώ τα σκούρα κόκκινα δηλώνουν βαθιά αγάπη και στοργή.
     * Λευκό γαρίφαλο  αντιπροσωπεύει την καθαρή αγάπη και την καλή τύχη, ενώ ριγέ γαρύφαλλα συμβολίζουν το γεγονός ότι μια αγάπη δεν μπορεί να μοιραστεί.
     * Μωβ γαρίφαλα στη Γαλλία, χρησιμοποιούνται σε μια παραδοσιακή κηδεία, οπου αναφέρονται στο πένθιμο  γεγονός  για το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.
     * Στη Γαλλία και στους γαλλόφωνους  πολιτισμούς, τα  γαρύφαλλα συμβολίζουν την ατυχία και την  κακή τύχη.
     * Ροζ  γαρίφαλα
έχουν την πιο συμβολική και ιστορική σημασία. Σύμφωνα με μια χριστιανική παράδοση, τα γαρίφαλα πρώτη φορά εμφανίστηκαν στη Γη  όταν ο Ιησούς κουβαλούσε  τον Σταυρό. Η Παναγία χύνοντας  δάκρυα  για τα δεινά του Ιησού, τα γαρίφαλα ξεπηδούσαν  από όπου έπεφταν  τα δάκρυά της. Έτσι, το ροζ  γαρύφαλλο έγινε το σύμβολο της αθάνατης αγάπη μιας μητέρας.
     * Γαρύφαλλο είναι το λουλούδι γέννησης για όσους έχουν γεννηθεί κατά το μήνα Ιανουάριο.
Η επίσημη ονομασία για το γαρύφαλλο, Dianthus, προέρχεται από τα ελληνικά  "ουράνιο λουλούδι» ή το άνθος του Ζεύς.
Δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis)
Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary.
Το όνομα Rosmarinus προέρχεται από τις λατινικές λέξεις “dew” (ros) and “sea” (marinus), που σημαίνει "dew of the sea"(Δροσιά της θάλασσας) - εμφανώς επειδή συχνά βρίσκεται να μεγαλώνει δίπλα στη θάλασσα.
Το όνομα officinalis προέρχεται από την λατινική λέξη που σημαίνει φαρμακευτικός, λόγω των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων.Οι Ρωμαίοι κρατούσαν πάντα ένα κλαράκι Δεντρολίβανου κατά την διάρκεια τελετών και θρησκευτικών εορτών, μιας και θεωρείτο πως εξασφαλίζει ευτυχισμένη ζωή και ειρήνη μετά θάνατο. Για τον Χριστιανισμό είναι ιερό φυτό και χρησιμοποιείται για τους αγιασμούς. Μια πανάρχαια θεραπευτική συνταγή ενάντια στην δυσπεψία είναι η εξής: ένα κλαδί Δεντρολίβανο σε 1 λίτρο κρασί, αφήνεται για μερικές ώρες και χορηγείται σε μικρές δόσεις.
Ελιά (Olea europaea)
 
Για τους Έλληνες σύμβολο σοφίας και τους Ρωμαίους ειρήνης. Εκείνος που κρατούσε κλαδί Ελιάς κατά την διάρκεια πολέμου, ήταν σύμβολο πως έρχεται για διαπραγματεύσεις ή ακόμα και για να παραδοθεί. Μια πανάρχαια φαρμακευτική συνταγή είναι: χτυπημένο το ασπράδι αυγού με ελαιόλαδο, δημιουργεί καλό κατάπλασμα για καψίματα και τσιμπήματα.

                               Κανέλλα (Cinnamomum verum)

Είναι από τα πλέον πιο συχνά αναφερόμενα φυτά στην Βίβλο. Στην Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν για την ταρίχευση των νεκρών και στις ανατολικές θρησκείες για εξαγνισμό των ναών.
Κολίανδρος (Coriandrum sativum)
Εδώ και 3.000 χρόνια, είναι το κυρίαρχο συστατικό για αρώματα και καλλυντικά, καθώς και για ερωτικά φίλτρα. Για την Κινέζικη παράδοση, ο Κολίανδρος εξασφαλίζει αθανασία της ψυχής.
Μάραθο (Foeniculum officinales)

Οι Αρχαίοι Έλληνες το έλεγαν «μάραθρον» και το θεωρούσαν σύμβολο επιτυχίας. Φαίνεται ότι οφείλει τ’ όνομά του στη μνήμη της νίκης κατά των Περσών στο Μαραθώνα το 490 π.Χ. Ο Πλίνιος το αναφέρει σε συνταγές του με περισσότερες από 20 ενδείξεις, ενώ πίστευε ότι τα φίδια έτρωγαν μάραθο για ν' αλλάζουν δέρμα. Το 10ο αιώνα συνδέθηκε με τη μαγεία, ενώ το Μεσαίωνα είχε συνδεθεί με το αδυνάτισμα, γιατί πιστευόταν ότι οι σπόροι του έκοβαν την όρεξη. Για τον ίδιο λόγο, οι Ρωμαίοι πάντα το πρόσθεταν στις σαλάτες τους. Οι Κινέζοι πιστεύουν πως είναι το αντίδοτο για το δηλητήριο φιδιών. Για την Ευρώπη, ακόμα και σήμερα, πιστεύεται πως αν βάλουμε λίγο Μάραθο στην κλειδαρότρυπα της κρεβατοκάμαράς μας, διώχνει τα δαιμόνια. Είναι επίσης ένα από τα 9 ιερά βότανα τα οποία αν αναμιχθούν, θεραπεύουν τις 9 αιτίες ασθένειας.
                    Μπερκιά  (Crataegus monogyha)


Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρξε έθιμο οι καλεσμένοι σε γάμους να κρατούν ένα κλαδάκι Μπερκιά για να εξασφαλίσουν την ευτυχία για το νέο ζευγάρι. Στην Ρώμη, ένα κλαδάκι στην κούνια νεογέννητου παρείχε προστασία από κακόβουλα πνεύματα. Κατά τις Σταυροφορίες, ο ιππότης που έφευγε για την μάχη, πρόσφερε ένα κλαδάκι Μπερκιάς με δεμένη μια ροζ κορδέλα πάνω του στην ερωμένη του, για να εξασφαλίσει την επιστροφή του σε εκείνη. Πολλές παραδόσεις της Ευρώπης αναφέρουν πως όταν η Μπερκιά έχει φυτρώσει στις ρίζες Βελανιδιάς ή Φλαμουριάς, τότε εκεί κοντά βρίσκεται το σπίτι κάποιου ξωτικού. Γενικά θεωρείται ιερό και αγαπημένο δέντρο για Νεράιδες και Ξωτικά.
Εάν πληγωθεί ή καταστραφεί από κάποιον, λαμβάνεται ως μέγιστη προσβολή και δεν αποκλείεται να εκδικηθούν με κατάρες για κακή τύχη.
Λέγεται ότι αν καθίσεις με την πλάτη σου στον κορμό του την ημέρα της Πρωτομαγιάς ή την ημέρα του θερινού Ηλιοστάσιου, θα σε επισκεφτούν μικρές Νεράιδες.
Πιπερόριζα (Ginger) (Zingiber officinale)
Κατά την εποχή του Χέοπα στην αρχαία Αίγυπτο, έφτιαχναν ένα είδος «πρόσφορου» με αλεύρι και Πιπερόριζα. Οι Κινέζοι την χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα για θεραπεία της δυσπεψίας και της γρίπης. Πιστεύεται επίσης πως εάν έχεις μια Πιπερόριζα στην τσάντα σου, εξασφαλίζεις ευημερία.
Ρόδι (Punica granatum)

Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν επί πολλά χρόνια αντί για χρήματα. Για τον Μυστικισμό, θεωρείται πως από το χυμό Ροδιού μπορεί να παραχθεί το πλέον κατάλληλο μελάνι για πρακτικές Μαγείας.
Σκόρδο (Allium sativum)

Ήρθε στην Ευρώπη από την Ασία, όπου χρησιμοποιούνταν από ιερείς για δύναμη και προστασία κατά την διάρκεια των τελετουργιών τους. Στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ στην φαρμακευτική και υπήρξε η βάση των περισσότερων φαρμάκων. Στην Σουηδία φτιάχνουν μικρά κολιέ με τα άνθη του σκόρδου και τα φορούν στον λαιμό τους και τον λαιμό των ζώων τους για προστασία από τα Τρόλ (κακόβουλα αερικά). Μια πανάρχαια συνταγή απολυμαντικού πληγών καθώς και παυσίπονου για ρευματισμούς είναι η εξής: 10 σκελίδες σκόρδο καλά χτυπημένο σε 1 λίτρο ξύδι για τουλάχιστον 10 μέρες και το κατάπλασμα είναι έτοιμο.
http://www.livingartsoriginals.com/



1 σχόλιο: