Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009!!!


Το πραγματικό έλλειμμα του 2009 ήταν... 3,9%
ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ
Ζωή Γεωργαντά
Καθηγήτρια Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας και Παραγωγικότητας
Πανεπιστημίου Μακεδονίας Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
τέως Μέλος του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ
μετά από έγκριση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων

3 Σεπτεμβρίου 2012
Μας είπαν ότι το έλλειμμα της χώρας μας το κρίσιμο έτος 2009 ήταν 15,6% της συνολικής εγχώριας παραγωγής μας, ή, με την οικονομική ορολογία, το 15,6% του Ακαθάριστου (δηλαδή με τις αποσβέσεις συμπεριλαμβανόμενες) Εγχώριου Προϊόντος μας (ΑΕΠ). Μας είπαν, δηλαδή, ότι το έλλειμμα της χώρας μας ήταν το μεγαλύτερο στην ΕΕ. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας είχε ένα από τα μικρότερα ελλείμματα στην ΕΕ και αυτό ήταν 3,9%....
Η Γαλλία είχε 7,5%, η Ολλανδία και το Βέλγιο είχαν 5,6%, και η Γερμανία είχε 3,2%. Η αλήθεια για το Ελληνικό δημόσιο έλλειμμα απέχει τόσο πολύ από την πραγματικότητα που μας κάνει να θυμηθούμε τα λόγια του Αρθούρου Σοπενχάουερ: Όλες οι αλήθειες περνούν από τρία στάδια. Πρώτον διαπομπεύονται. Δεύτερον, πολεμούνται με βία. Τρίτον, γίνονται αποδεκτές ως ολοφάνερες και αυταπόδεικτες.     

Το άρθρο αυτό συμπληρώνει τις μέχρι τώρα δηλώσεις και μαρτυρικές καταθέσεις μου. Η διαφορά είναι ότι περιλαμβάνει ένα σαφές ποσοτικό συμπέρασμα που βασίζεται σε συνεχιζόμενη μελέτη των γεγονότων και των αριθμών, ιδιαίτερα από τον Οκτώβριο του 2009 που εκλέξαμε την σοσιαλιστική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, θεωρώ ότι μπορώ σήμερα, δύο ακριβώς χρόνια μετά την δεύτερη συνεδρίαση της τότε ανεξάρτητης 7-μελούς Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), να συμβάλω παραπέρα στην διαλεύκανση του ζητήματος της διόγκωσης του δημόσιου ελλείμματος της χώρας μας δείχνοντας ότι το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009 ήταν 3,9% του ΑΕΠ.

Για να γίνει κατανοητός ο υπολογισμός του πραγματικού δημόσιου ελλείμματος, πρέπει να ξεκινήσουμε από τον ορισμό του ελλείμματος και την σχέση του με το χρέος. Το δημόσιο έλλειμμα είναι η διαφορά μεταξύ εσόδων και δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού. Το χρέος ορίζεται ως τα συσσωρευμένα ελλείμματα διαμέσου του χρόνου. Συνεπώς, το έλλειμμα ενός συγκεκριμένου έτους είναι η διαφορά μεταξύ του χρέους του έτους αυτού και του προηγούμενου έτους. Με άλλα λόγια, τα δύο αυτά μεγέθη, έλλειμμα και χρέος, σχετίζονται μεταξύ τους διαμέσου μιας εξίσωσης η οποία αποτελεί και έναν παράγωγο ορισμό του ελλείμματος. Η εξίσωση αυτή είναι η εξής:
Χt  - Χt-1 Dt         (1)
όπου Χt συμβολίζει το χρέος τον χρόνο t, Χt-1 συμβολίζει το χρέος τον προηγούμενο χρόνο t-1, και Dt συμβολίζει το έλλειμμα τον χρόνο t. Αν μεταφέρουμε το χρέος του έτους t-1 στην δεξιά πλευρά της εξίσωσης (1), τότε μπορούμε να πούμε ότι το έλλειμμα του δημόσιου προϋπολογισμού (έσοδα μείον δαπάνες) προστίθεται στο χρέος του προηγούμενου (t-1) έτους και το αποτέλεσμα είναι το χρέος του τρέχοντος έτους, δηλαδή το Χt. Όπως γίνεται φανερό, όταν έχουμε έλλειμμα αυτό σημαίνει ότι τα έσοδά μας είναι μικρότερα από τις δαπάνες μας, άρα πρέπει να δανειστούμε. Με την έννοια αυτή, το δημόσιο έλλειμμα καθορίζει και τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Επίσης θα είναι χρήσιμο στην παρακάτω συζήτηση αν ξεκαθαρίσουμε τί σημαίνει στοκ και τί σημαίνει ροή. Το χρέος ως μέγεθος που συσσωρεύεται διαμέσου του χρόνου, και είναι στην ουσία άθροισμα των ελλειμμάτων όλων των προηγούμενων ετών, ονομάζεται αποθεματικό μέγεθος ή στοκ, ενώ το έλλειμμα αφορά μόνο ένα έτος και ονομάζεται μέγεθος ροής.

Στην πράξη, όταν δηλαδή καταχωρούνται τα δεδομένα των εσόδων και των δαπανών στους διάφορους λογαριασμούς, η εξίσωση (1) συνήθως παραβιάζεται, περισσότερο  ή λιγότερο, από τις διάφορες χώρες. Στις  περιπτώσεις  αυτές, αντί  για  την  εξίσωση (1), έχουμε την εξίσωση (2):
Χt  - Χt-1 Dt + Kt        (2)
όπου το Κ συμβολίζει ένα μέγεθος σφάλματος, ή ρυθμιστικό, όπως το αποκαλεί ηEurostat

Συγκεκριμένα, το κονδύλι Κ, ονομάζεται «κονδύλι ρύθμισης χρέους-ελλείμματος» ή «ρύθμισης στοκ-ροής – Stock-Flow Adjustment (SFA)».Το μέγεθος αυτό, όπως έχει αποδειχτεί και θα το εξηγήσω παρακάτω, χρησιμοποιείται από τις χώρες για να κρύψουν ανεπιθύμητα ελλείμματα. Δηλαδή «φουσκώνουν» το Κ και «ξεφουσκώνουν» το D. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει αδιαφάνεια για το τί είδους ποσά διαμορφώνουν το ύψος του κονδυλίου Κ. Στην σχετική  Έκθεσή της τον Απρίλιο 2012 η Eurostat αναφέρει ότι το κονδύλιο Κ «εννοιολογικά διακρίνεται στα επόμενα συστατικά στοιχεία: καθαρή απόκτηση χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού, επιδράσεις λόγω ρύθμισης χρέους, και στατιστικά σφάλματα». 

Τα τρία αυτά συστατικά στοιχεία του Κ ορίζονται τόσο πολύ γενικά από τηνEurostat, ώστε δημιουργούν  σύγχυση ακόμα και στον ειδικό διότι αποτελούνται από αδιαφανή κονδύλια που είναι επίσης τελείως διαφορετικά μεταξύ τους. Προσπαθώντας όμως να καλυφθεί για την αδιαφάνεια του κονδυλίου Κ, στην σελίδα 2 της Έκθεσής της η Eurostat γράφει: «είναι σημαντικό να ελέγχεται το κονδύλι Κ διότι μπορεί να είναι ένδειξη για ύπαρξη προβλήματος όσον αφορά την ποιότητα των στοιχείων» και η Eurostat συνεχίζει στην ίδια παράγραφο: «Έχει υποστηριχτεί ότι επειδή δίνεται μεγάλη βαρύτητα στο έλλειμμα με τους τρέχοντες δημοσιονομικούς ελέγχους από την ΕΕ (διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ήEDP και Συνθήκη Μάαστριχτ), οι κυβερνήσεις μπορεί να έχουν κίνητρο να δηλώνουν μικρότερα ελλείμματα καταγράφοντας μεγαλύτερες συναλλαγές στο πλαίσιο του κονδυλίου Κ». 

Το γεγονός αυτό, δηλαδή το ότι το Κ χρησιμοποιείται για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ευρωπαϊκών χωρών, δεν έχει απλώς «υποστηριχτεί», όπως δηλώνει τηλεγραφικά και προφανώς με διάθεση  συγκάλυψης της πραγματικότητας η Eurostat, αλλά έχει αποδειχθεί, όπως θα αναπτύξω στο τέλος του άρθρου αυτού, στην βάση έγκυρης επιστημονικής έρευνας. 

Η ασάφεια των λογιστικών και οικονομικών ορισμών της Eurostat
Στο άρθρο μου «Οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί για το Χρέος και το Έλλειμμα» περιγράφονται ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών του 1995 (ESA95) που εφαρμόζεται από το 1996 μέχρι σήμερα και αφορά τον υπολογισμό του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος. Γίνεται έτσι φανερό ότι το ESA95 αποτελεί πλαίσιο αναφοράς για τις Εθνικές Στατιστικές Υπηρεσίες, στις οποίες παρέχεται μεγάλη ευελιξία ώστε να προσαρμόζουν το πλαίσιο αυτό στις ιδιαίτερες συνθήκες των χωρών-μελών. Η ευελιξία αυτή θα μπορούσε ίσως να αξιοποιηθεί θετικά από τις Στατιστικές Υπηρεσίες αν υπήρχαν πραγματικές δημοκρατικές διαδικασίες και ουσιαστική πολιτικοοικονομική Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η ανυπαρξία τέτοιων θεσμών, σε συνδυασμό με την ασάφεια των ορισμών στα διάφορα Εγχειρίδια και Συμβουλευτικά κείμενα τηςEurostat που εκδίδονται ως πρακτικά «λυσάρια» εφαρμογής του ESA95, οδηγεί τις χώρες-μέλη σε ερμηνείες που ευνοούν τα πολιτικά τους προγράμματα. 

Στον κανόνα αυτό υπάρχουν εξαιρέσεις, μία από τις οποίες είναι η Ελλάδα, στην οποία «υπαγορεύονται» ερμηνείες χωρίς, δυστυχώς, αντίλογο εκ μέρους της χώρας μας, όπως φαίνεται από τα δεδομένα και τον έγκυρο Τύπο. Ταυτόχρονα, οι ορισμοί που περιλαμβάνονται στο ESA95 διαφέρουν από τους αντίστοιχους ορισμούς στα πλαίσια του EDP (διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος) αυξάνοντας έτσι την σύγχυση ακόμα και στους ειδικούς. Το αποτέλεσμα είναι ότι όποια χώρα στην ΕΕ είναι σήμερα οικονομικά ισχυρότερη, έχει και μεγαλύτερη δυνατότητα στο να αξιοποιεί το κονδύλι Κ, και με την δημιουργική λογιστική (εφαρμογή παράνομων λογιστικών τεχνασμάτων) να ωφελείται αδιαφανώς και μονομερώς διότι στην ΕΕ ο έλεγχος του Κ γίνεται από τους ισχυρούς προς τους αδύνατους και όχι και αντίστροφα, όπως θα απαιτούσαν οι δημοκρατικές διαδικασίες.

Έτσι, το δημόσιο χρέος σχεδόν δεν ορίζεται. Υπάρχουν πολλές αναφορές στην διεθνή σχετική βιβλιογραφία για την ασάφεια του ESA95. Μεταξύ άλλων, αναφέρω την μελέτη «Το μέγεθος και η σύνθεση του κυβερνητικού χρέους στην ευρωζώνη(The size and composition of government debt in the euro area)», ECBNo.132,Oct 2011, όπου στην σελίδα 5 γράφεται το εξής: «Παρά το γεγονός ότι ο όρος κυβερνητικό χρέος χρησιμοποιείται πολύ συχνά, εντούτοις περιλαμβάνει διαφορετικές έννοιες με διαφορετικές αποχρώσεις». Αλλά και ολόκληρη η μελέτη αυτή δείχνει την ασάφεια και την σύγχυση που δημιουργεί η έννοια του δημοσίου χρέους στο ΕSΑ95. Επίσης, το ότι δεν υπάρχει σαφής ορισμός του χρέους αναφέρεται και στα ίδια τα Εγχειρίδια της Eurostat (Βλ. Eurostat Manual on Government Deficit and Debt, 2002, section V1, p.196; Manual on Government Deficit and Debt, Implementation of ESA95, 2010, section VIII.2.1, p.305).

Μάλιστα, σε πρόσφατο Δοκίμιο του ΔΝΤ (27 Ιουλίου 2012) με τίτλο «Τι βρίσκεται από κάτω: Ο στατιστικός ορισμός του δημοσίου χρέους. Μια επισκόπηση της συγκάλυψης του δημοσίου χρέους σε 61 χώρες» με συγγραφείς τους Robert DippelsmanClaudia Dziobek,  και Carlos Mangas, αναλύεται η σύγχυση που δημιουργούν οι ορισμοί και η εφαρμογή τους στην καταγραφή των δημοσιονομικών στοιχείων της Γενικής Κυβέρνηση των διαφόρων χωρών και προτείνεται ένα πλαίσιο άρσης της ασάφειας, έτσι ώστε στο χρέος και στο έλλειμμα να καταχωρούνται σαφή κονδύλια τα οποία θα πρέπει, σύμφωνα με τους συγγραφείς, να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια. 

Για παράδειγμα, στην σελίδα 15 του Δοκιμίου αναφέρεται: «Ένας διεθνής τυπικός ορισμός για το κυβερνητικό χρέος θα πρέπει να περιλαμβάνει εξειδικευμένα τις μεθόδους αποτίμησης διότι όπως είναι σήμερα, οι συγκρίσεις των στοιχείων του δημοσίου χρέους για τις διάφορες χώρες είναι παραπλανητικές». Και οι συγγραφείς συνεχίζουν με την περίπτωση της Ελλάδας και διερωτώνται αν το ελληνικό χρέος του 2010 σε σχέση με το 2009 αυξήθηκε ή μειώθηκε. Η απάντησή τους είναι «Και τα δύο (αύξηση και μείωση) είναι αλήθεια»! Η αναφορά αυτή δείχνει την έκταση της ασάφειας και της αδιαφάνειας για το τί περιλαμβάνει το χρέος σύμφωνα με την Eurostat. Το γεγονός της ασάφειας και συνεπαγόμενης ευελιξίας των Εθνικών Αρχών στο να ερμηνεύσουν τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς τουESA95 δείχνει και την εκούσια ή ακούσια ολιγωρία, ανικανότητα, αδιαφορία των Ελληνικών Αρχών στο να εφαρμόσουν τους Κανονισμούς αυτούς σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας.

Το έλλειμμα του 2009 ήταν 3,9% του ΑΕΠ
Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία τηςEurostat για τις χώρες-μέλη δημοσιεύτηκαν στις 14 Απριλίου 2012 με τίτλο Πίνακες Υπερβολικού Ελλείμματος. Στον παρακάτω πίνακα 1 παρουσιάζονται τα στοιχεία για την χώρα μας στην βάση των οποίων θα υπολογίσουμε το πραγματικό έλλειμμα του κρίσιμου έτους 2009 χρησιμοποιώντας τις εξισώσεις που παρουσιάστηκαν παραπάνω. Έτσι, βλέπουμε τις τιμές των μεγεθών Χ, DK, καθώς και του ΑΕΠ για το 2009. Βλέπουμε ότι το μέγεθος Κ για το έτος 2009 ισούται με 0,1% του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι η Eurostat θεωρεί ότι το Κ είναι μικρό αν δεν είναι μεγαλύτερο από 2% του ΑΕΠ. Άρα για το 2009, το Κ για την χώρα μας είναι μικρό.
Πίνακας 1
Συμβολισμός
Περιγραφή
Αξία σε δισεκατ. ευρώ
Χt
Χρέος 2009
299,685
Xt-1
Χρέος 2008
263,284
Dt
Έλλειμμα 2009
36,103
Kt
Ρυθμιστικό κονδύλι
0,298
ΑΕΠ
Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν
231,642
Dt/ΑΕΠ
Έλλειμμα ως % του ΑΕΠ
15,6%
Kt/ΑΕΠ
Κ ως % του ΑΕΠ
0,1%

Σύμφωνα με τις εξισώσεις (1) και (2), για να δούμε το ύψος του πραγματικού ελλείμματος της χώρας μας για το έτος 2009, πρέπει να έχουμε το πραγματικό ύψος του χρέους για το έτος 2009 και για το 2008. Επειδή το Κ είναι μικρό, στους επόμενους υπολογισμούς υιοθετούμε την εξίσωση (1) διότι και η εξίσωση (2) δίνει τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα. Σημειώνω ότι για τα επόμενα χρόνια, 2010, 2011, 2012 (πρόβλεψη), οι δύο εξισώσεις δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα διότι το ύψος του κονδυλίου Κ, ξαφνικά και μυστηριωδώς, φουσκώθηκε, ενώ ξεφούσκωσε το Dπου είναι το έλλειμμα. Πληροφοριακά, μπορούμε να δούμε στον επόμενο πίνακα 2 τα επίσημα στοιχεία για το Κ και το ως ποσοστά του ΑΕΠ για τα έτη 2009-2012, καθώς και την διαχρονική εξέλιξή τους.
Πίνακας 2

2009 (%)
2010 (%)
2011 (%)
2012 (πρόβλεψη %)
Κ/AEΠ
0,1
2,8
3,03
26,2
D/ΑΕΠ
15,6
10,3
9,1
6,7
Μεταβολή του Κ/ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2009

2700%
2930%
26100%
Μεταβολή τουD/ΑΕΠ σε σύγκριση με το 2009

-34%
-42%
-57%

Ο πίνακας 2 αποτελεί μια καθαρή περίπτωση του «φουσκώνω το Κ και ξεφουσκώνω το D”. Έτσι, το ως ποσοστό του ΑΕΠ φούσκωσε κατά 2700% το 2010, κατά 2930% το 2011 και 26100% προβλέπεται να φουσκώσει το 2012 σε σύγκριση με το 2009! το D (έλλειμμα) ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεφούσκωσε κατά 34% το 2010, κατά 42% το 2011, και κατά 57% προβλέπεται να ξεφουσκώσει το 2012 σε σύγκριση με το 2009. Κατά τα άλλα, μας λένε οι κκ πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ και Γενικός Διευθυντής της Eurostat ότι «δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση»!! 

Παρακάτω υπολογίζω το χρέος του 2009 στην βάση των παρακάτω δεδομένων:
·      Επίσημων στοιχείων της Eurostat που παρουσιάζονται στον πίνακα 1
·      Προσωπικής μελέτης των γεγονότων και των αριθμών
·      Των Πρακτικών της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τον Σεπτέμβριο 2011
·      Των καταθέσεων των μαρτύρων στην Εξεταστική της Βουλής του Μαρτίου 2012
·      Απόψεων που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια πολλών συζητήσεων με άτομα ειδήμονες, πραγματογνώμονες, και ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην βάση αυτής της πληροφορίας και πριν προχωρήσω στην χρησιμοποίηση των παραπάνω αναφερόμενων εξισώσεων (1) και (2), μπορώ να στηρίξω ότι το χρέος του 2009 είναι διογκωμένο με το γιγαντιαίο ποσό των 27,914 δισεκατ. ευρώ, από το οποίο τα 27,414 δισεκατ. ευρώ αποτελούν ευθύνη του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. Η ανάλυση των 27,914 δισεκατ. ευρώ είναι η εξής:
(1)   18,214 δισεκατ. ευρώ έχουν μεταφερθεί, με καθ’ ολοκληρίαν αδιαφανή, αυθαίρετο-ανεξέλεγκτο τρόπο και με κατεπείγουσες διαδικασίες,  από τον τομέα των μη-χρηματοπιστωτικών οργανισμών στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή στο δημόσιο χρέος. Τα δισεκατομμύρια αυτά αφορούν ΔΕΚΟ και άλλες εταιρείες (σύνολο 17 για το 2009) που η ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ αποφάσισε ότι είναι ΔΕΚΟ και ότι πρέπει να βαρύνουν το δημόσιο χρέος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Eurostat, το γιγαντιαίο αυτό ποσό δεν έπρεπε να ταξινομηθεί στο δημόσιο χρέος. Εκτός του γεγονότος ότι οι 17 εταιρείες που εντάχθηκαν στον Κυβερνητικό τομέα περιλαμβάνουν μονάδες οι οποίες είναι αμφίβολο αν μπορούν νομικά και οικονομικά να χαρακτηριστούν Δημόσιες Επιχειρήσεις, επιπλέον τα χρέη των Δημοσίων Επιχειρήσεων δεν εντάσσονταν στο δημόσιο χρέος για ολόκληρο το χρονικό διάστημα μέχρι το 2009 σύμφωνα με την Eurostat και τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς του ESA95. Ποτέ, μα ποτέ, μέχρι τον Απρίλιο 2010 δεν είχε τεθεί θέμα ΔΕΚΟ για την Ελλάδα παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους των κλιμακίων της Eurostat. Ο δε ισχυρισμός ότι η μεθοδολογία άλλαξε δεν ευσταθεί. Η μεθοδολογία δεν έχει αλλάξει. Σημειώνω ότι οι ενδιαφερόμενοι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν τα άρθρα «Η Αθέμιτη Διόγκωση του Ελλείμματος 2009 με τις ΔΕΚΟ» και «Γιατί δεν έπρεπε οι ΔΕΚΟ να ενταχθούν στην Γενική Κυβέρνηση», στα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους οι 17 εταιρείες, οι επονομαζόμενες ΔΕΚΟ, δεν έπρεπε να ενταχθούν στον Κυβερνητικό τομέα.   
(2)   Τουλάχιστον 3,8 δισεκατ. ευρώ νοσοκομειακών δαπανών καταχωρήθηκαν στο 2009 ενώ ήταν ανεξέλεγκτα υπολογισμένες και δεν είχαν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο σύμφωνα με τον νόμο. Επίσης, αφορούσαν μία σειρά ετών, ο δε Ευρωπαίος Επίτροπος Αλγκίρντας Σεμέτα σε σχετική επερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χουντή, στην Ευρωβουλή, δήλωσε ότι η ένταξη στο 2009 των επί πολλά προηγούμενα έτη οφειλών της κυβέρνησης προς τους προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού δεν ήταν πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Για πιο αναλυτική παρουσίαση της αθέμιτης αυτής ένταξης των 3,8 δισεκατ. ευρώ στο 2009, βλ. άρθρο «Η Αθέμιτη Διόγκωση του Ελλείμματος 2009 με τα Νοσοκομεία, το SWAP 2001, και την δήθεν Αλληλεγγύη». 
(3)   5,4 δισεκ. ευρώ αξία SWAPS 2001 που δεν έπρεπε να καταχωρηθούν στο δημόσιο χρέος ούτε του 2009, αλλά ούτε και προηγουμένων ετών. Σημειώνω ότι όταν συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη το SWAP αυτό σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς δεν αποτελούσε επιβάρυνση του δημοσίου χρέους. Όμως η Eurostat εξέδωσε το 2008 αντίθετη ρύθμιση στην οποία υπήγαγε αναδρομικά και παράτυπα 21 δισεκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο χρέος (σημειώνεται ότι ο δανεισμός του 2001 από την Goldman Sachs ήταν 2,8 δισεκατ. ευρώ για τα οποία πληρώνουμε σήμερα 21 δισεκ. ευρώ), και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, υποτίθεται ειδικός στα χρηματοοικονομικά, αφού είχε περιθωριοποιήσει το Συμβούλιο με την βοήθεια της Τρόϊκας, συμφώνησε με τηνEurostat για ένταξη 5,4 δισεκ. ευρώ στο Ελληνικό δημόσιο χωρίς να εκφράσει αντίρρηση, όπως φαίνεται στα Πρακτικά της Βουλής, λες και τα 21 δισεκατ. ευρώ στην πλάτη του ελληνικού λαού ήταν «στραγάλια». Για περισσότερο αναλυτικά στοιχεία, βλ. άρθρο μου «Η Αθέμιτη Διόγκωση του Ελλείμματος 2009 με τα Νοσοκομεία, το SWAP 2001, και την δήθεν Αλληλεγγύη»(Βλ. παραπάνω link).   
(4)   Ποσό τουλάχιστον 0,5 δισεκατ. ευρώ από το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2009 επειγόντως από την τότε κυβέρνηση εν μέσω δικών της προβλέψεων για δεινή λιτότητα. Για περισσότερο αναλυτικά στοιχεία, βλ. άρθρο μου «Η Αθέμιτη Διόγκωση του Ελλείμματος 2009 με τα Νοσοκομεία, το SWAP 2001, και την δήθεν Αλληλεγγύη»  (Βλ. παραπάνω link).

Υποθέτοντας ότι το χρέος του 2008 είναι αυτό που παρουσιάζεται στον παραπάνω πίνακα 1, και χρησιμοποιώντας την εξίσωση (1), έχουμε ύψος ελλείμματος 2009:
(299,685 – 27,414) – 263,284 = 8,987
                Χt          -        Χt-1       =   Dt        
Έλλειμμα 2009 è 8,987 δισεκατ. ευρώ

Αν υπολογίσουμε το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα έχουμε:
( 8,987/231,642) = 3,9% του ΑΕΠ
Δηλαδή, το πραγματικό έλλειμμα του έτους 2009 ήταν 3,9% του ΑΕΠ, ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα της ΕΕ. 

Ακόμα και αν λάβουμε υπ’ όψιν μας μόνον την περίπτωση 1 παραπάνω, δηλαδή ζημία 18,214 δισεκατ. ευρώ λόγω ένταξης ΔΕΚΟ και άλλων εταιρειών στην Γενική Κυβέρνηση, τότε το έλλειμμα σε δισεκατ. ευρώ είναι το εξής:
(299,685 – 18,214) – 263,284 = 18,187
          Χt               -         Χt-1       =   Dt        
και ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι:
( 18,187/231,642) = 7,9% του ΑΕΠ
δηλαδή το μισό από αυτό που ανακοινώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2010.

Σημειώνω ότι στους παραπάνω υπολογισμούς δεν έχω λάβει υπ όψιν μου την λανθασμένη αναθεώρηση του ΑΕΠ του 2011 που αφορούσε όλα τα έτη από το 2005 και μετά. Εκτιμώ ότι το ΑΕΠ της χώρας μας είναι υψηλότερο από αυτό που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ κατά τουλάχιστον 30% αν συνυπολογίσουμε τις αναθεωρήσεις του 2007 και του 2011, γεγονός που αυξάνει τον παρονομαστή του κλάσματος, [έλλειμμα σε δισ. ευρώ/ΑΕΠ σε δισ. ευρώ], με συνέπεια το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ να είναι μεροληπτικό (στατιστικά λανθασμένο). Για το ζήτημα της υποεκτίμησης του ΑΕΠ από την ηγεσία της ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat, βλ. άρθρο «Η υποεκτίμηση του Ελληνικού ΑΕΠ». 

Σχετικά με το μέγεθος Κ
Όπως γίνεται φανερό από την εξίσωση (2), όταν το Κ είναι θετικό σημαίνει ότι μεταξύ των περιόδων και t-1 το χρέος έχει αυξηθεί περισσότερο από το έλλειμμα του προϋπολογισμού την περίοδο t. Ο επίσημος ορισμός του κονδυλίου Κ αποδεικνύει ότι η έννοιά του ως SFA, ή «ρύθμιση στοκ-ροής SFA», είναι κατά κύριο λόγο ένα στατιστικό σφάλμα. Σύμφωνα με την εξειδίκευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Κ οφείλεται σε χρηματοπιστωτικές διαδικασίες, όπως είναι οι εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις, οι πολιτικές διαχείρισης του δημοσίου χρέους, και οι συνέπειες των διακυμάνσεων της τιμής συναλλάγματος πάνω στο χρέος που έχει εκδοθεί σε ξένο νόμισμα. Γενικά, τέτοιοι παράγοντες στους οποίους οφείλεται το ύψος του κονδυλίου Κ, είτε είναι ασαφείς, είτε τείνουν να αλληλοεξουδετερώνονται διαχρονικά. Όμως, όταν το Κ είναι συστηματικά μεγάλο, ιδιαίτερα όταν το Κ επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη του χρέους, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει λανθασμένη καταγραφή των κονδυλίων του προϋπολογισμού και πρακτική δημιουργικής λογιστικής, όπως δείχνουν και πολλές επιστημονικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για το ζήτημα αυτό, όπως παρουσιάζω αμέσως παρακάτω.

Το κονδύλι αυτό, δηλαδή το Κ ή SFA, έχει αποδειχτεί ότι αποτελεί τον μανδύα πίσω από τον οποίο κρύβεται η λεγόμενη «δημιουργική λογιστική» που σημαίνει το εξής: στην βάση λογιστικών τεχνασμάτων οι διάφορες κυβερνήσεις μπορούν να αποκρύβουν τα δημόσια ελλείμματά τους. Θα αναφέρω τους ερευνητές Jurgen von Hagen και Guntram BWolff, Καθηγητές του Πανεπιστημίου της Βόννης , καθώς και τον ερευνητή του ΔΝΤ Anke Weber, οι οποίοι εξέτασαν το φαινόμενο του κονδυλίου SFA. Οι δύο πρώτοι ερευνητές έχουν δημοσιεύσει το άρθρο τους το 2006 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Banking and FinanceElsevier, 30(12), σελίδες 3259-79, με τίτλο «Τι μας λένε τα ελλείμματα για το χρέος; Εμπειρική μαρτυρία για την δημιουργική λογιστική χρησιμοποιώντας τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της ΕΕ». Ο τρίτος ερευνητής από το ΔΝΤ δημοσίευσε το άρθρο του το 2012 ως Δοκίμιο του ΔΝΤ με τίτλο «SFA και δημοσιονομική διαφάνεια: Σύγκριση μεταξύ χωρών». 

Οι δύο πρώτοι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία των χωρών της ΕΕ για το διάστημα 1996-2003. Βρήκαν ότι οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης έκρυψαν τα ελλείμματά τους προκειμένου να ενταχθούν σ’ αυτήν. Διαπίστωσαν ότι οι ορισμοί και οι Κανονισμοί της Eurostat αφήνουν μεγάλο περιθώριο για χρησιμοποίηση της δημιουργικής λογιστικής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για την εξεταζόμενη περίοδο η Φινλανδία είχε 64% περισσότερο χρέος από ό,τι έδειχναν τα νούμερα που ανακοίνωνε. Το αντίστοιχο νούμερο για την Ελλάδα ήταν 43%, για την Δανία 30%, για το Λουξεμβούργο 29%, για την Γερμανία 15% και για την Αυστρία 14%. Οι περιπτώσεις της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου είναι αξιοσημείωτες διότι δείχνουν ότι και οι δύο χώρες χρησιμοποιούσαν λογιστικά τεχνάσματα έτσι ώστε τα κεφάλαια που προορίζονταν για εξόφληση του χρέους τους τα κατεύθυναν για αγορά περιουσιακών στοιχείων.

Ο Anke Weber εξέτασε 163 αναπτυγμένες χώρες την περίοδο 1980 μέχρι 2010 . Διαπίστωσε ότι το κονδύλι SFA πράγματι καλύπτει συνήθως λογιστικά τεχνάσματα για απόκρυψη χρέους. Διαπίστωσε δε ότι όσο πιο διαφανής στα δημοσιονομικά της στοιχεία είναι μια χώρα, τόσο μικρότερο είναι το κονδύλι SFA. Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία πρέπει να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, δηλαδή όποιος πολίτης επιθυμεί, πρέπει να μπορεί να γνωρίζει από πού προέρχονται τα διάφορα χρηματικά κεφάλαια της κυβέρνησής του και πού πάνε. 

Πόπη Σουφλή: Στην χώρα μας ούτε τα αρμόδια στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, ούτε τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ γνώριζαν, αλλά και δεν είχαν πρόσβαση στα δημοσιονομικά στοιχεία! Αντίθετα, συκοφαντήθηκαν, «μπήκαν στο ψυγείο», και τελικά απολύθηκαν επειδή εξέφρασαν αμφιβολίες για τα νούμερα που μάθαιναν από την τηλεόραση και επειδή δεν δέχτηκαν να υπογράψουν αδιαφανή στοιχεία! Και το ερώτημα είναι: Δεν είναι παράξενο, ότι ο Anke Weber, στέλεχος του ΔΝΤ, έχει διαφορετική άποψη από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ αν και ήταν συνάδελφός του, τον κ. Ράντερμάχερ, αλλά και τον Επίτροπο επί Οικονομικών Θεμάτων, κ. Όλλι Ρεν; Σημειώνεται ότι ο κ. Ράντερμάχερ έχει και στο παρελθόν κατηγορηθεί ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για την πολιτική παρά για την στατιστική επιστήμη. Μήπως και το υπέρογκο έλλειμμα της χώρας μας, 15,6%, υπάγεται στο πλαίσιο αυτό; 

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

WHICH SIDE ARE U ON?

"Which Side Are You On?" is a song written by Florence Reece in 1931. Reece was the wife of Sam Reece, a union organizer for the United Mine Workers in Harlan County, Kentucky. In 1931, the miners of that region were locked in a bitter and violent struggle with the mine owners called the Harlan County War. In an attempt to intimidate the Reece family, Sheriff J. H. Blair and his men (hired by the mining company) illegally entered their family home in search of Sam Reece. Sam had been warned in advance and escaped, but Florence and their children were terrorized in his place. That night, after the men had gone, Florence wrote the lyrics to "Which Side Are You On?" on a calendar that hung in the kitchen of her home. She took the melody from a traditional Baptist hymn, "Lay the Lily Low", or the traditional ballad "Jack Munro".[1] Florence recorded the song, which can be heard on the CD Coal Mining Women.
Reece supported a second wave of miner strikes circa 1973, as recounted in the documentary Harlan County USA. She and others perform "Which Side Are You On?" a number of times throughout.
The song is referred to by Bob Dylan in the song "Desolation Row".
Ενόψη των νέων εκλογών και του κλίματος τρομοκρατίας είναι ένα τραγούδι που αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό κάποια πράγματα...
Η τρομοκρατία και ο φόβος ήταν πάντα το κυρίαρχο όπλο της κυρίαρχης τάξης για να καταφέρνει να τιθασεύει τις μάζες και να πετυχαίνει αυτό που θέλει...
Το θέμα είναι ότι κάποιες φορές οι μάζες δεν μάσησαν από τον φόβο που απλόχερα τους πρόσφεραν και πέτυχαν πολλά πράγματα...
ΠΗΓΕΣ: youtube.com
               http://en.wikipedia.org

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Μεταφύτευση Δένδρου

VicRoads relocated seven trees as part of works for the Clyde Road Upgrade between High Street and Kangan Drive in Berwick.

A truck mounted tree spade is used to dig out the root ball and tree, lifting and tilting each tree onto the back of the truck for safe transportation to its new location. Here is the first Clyde Road tree to make the move.
VicRoads worked with arborists, the City of Casey, National Trust and Residents, Ratepayers and Friends of Berwick Village to identify seven trees that could viably be relocated. (Video December 2011)

Video transcript - http://www.vicroads.vic.gov.au/Home/RoadProjects/MelbourneRoadProjects/SouthE...

For more information please visit http://www.vicroads.vic.gov.au/clyderoad

Music: Caper by Gurdonark (http://ccmixter.org/people/gurdonark/profile) and (CC BY 3.0) http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

ΠΗΓΗ: www.youtube.com

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση


Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα λουλούδια στις διάφορες θρησκείες. Σ' αυτό το θέμα θα δούμε τα λουλούδια σχετικά με τις ημέρες του Πάσχα και την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. 
Την Κυριακή των Βαΐων όπως λέει η παράδοση το πλήθος υποδέχθηκε τον Ιησού κρατώντας κλαδιά από φοίνικες που τα ανέμιζε σαν σημαίες. Όπως αναφέρουν οι Ευαγγελιστές "Έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτού". Με την μεταφορά του χριστιανισμού σε άλλους λαούς το έθιμο διαδόθηκε και προσαρμόστηκε ανάλογα με τη χλωρίδα της κάθε περιοχής. Στις σλαβικές χώρες για παράδειγμα οι χριστιανοί κρατούσαν κλαδιά από ιτιές. Στην Ελλάδα η δάφνη (βάγια)  που ήταν ήδη συμβολικό φυτό τελετών και δοξαστικό σύμβολο του Απόλλωνα αντικατέστησε τον φοίνικα και η Κυριακή των Φοινίκων έγινε Κυριακή των Βαΐων.
Στη συνέχεια βλέπουμε αναφορές στην Αγία Γραφή για τον Κήπο της Γεσθημανή. Βλέπουμε ότι ο Χριστός διαλέγει σαν τελευταίο καταφύγιο απομόνωσης και στοχασμού έναν κήπο. Είναι φανερός ο συσχετισμός με τη φύση. Από τον κήπο της Εδέμ στον κήπο της Γεσθημανή. 
Το κυριότερο όμως έθιμο του Πάσχα σχετικό με λουλούδια είναι ο στολισμός του επιτάφιου. Ο στολισμός των νεκρικών σωρών με λουλούδια είναι αρχαιότατο έθιμο ωστόσο στην χριστιανική παράδοση έχει πάρει άλλη διάσταση. Η περιφορά του ανθοστόλιστου επιτάφιου και η μυσταγωγία της τελετής θυμίζουν τα Ελευσίνια μυστήρια. Σε πολλές περιοχές μάλιστα της βόρειας Ελλάδας οι νοικοκυρές βγάζουν στις εξώπορτες την Μεγάλη Παρασκευή φρεσκοφυτεμένα σιτηρά και όσπρια, έθιμο που έχει σαφή αναφορά στους περίφημους κήπους του Άδωνι. 
ΠΗΓΗ: http://www.valentine.gr

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Επιλέγοντας τις κατάλληλες γλάστρες (Από την Μαίρη Υφαντή)


Το τι γλάστρες θα χρησιμοποιήσετε εξαρτάται κυρίως από το πορτοφόλι σας αλλά και το προσωπικό σας γούστο. Οι επιλογές σας είναι αμέτρητες, τόσο σε ποιότητες όσο και σε σχήματα ή μεγέθη. Οι βασικές επιλογές σας σε επίπεδο τιμής είναι οι εξής:

Α) Πολύ φτηνή λύση

Να μετατρέψετε άσχετα αντικείμενα σε γλάστρες, π.χ. βαρέλια, ξύλινα μπαούλα, μεγάλα δοχεία, λάστιχα αυτοκινήτων, κασόνια, ψαροκασέλες κ.λ.π. Δεν κοστίζουν τίποτα, φροντίστε όμως να κάνετε τρύπες αποστράγγισης στον πάτο τους. Επίσης περιποιηθείτε τα, καθαρίστε τα, τρίψτε τα κι αν μπορείτε βάψτε τα ή τουλάχιστον φρεσκάρετέ τα με λούστρο.

Πλεονέκτημα: δεν κοστίζουν δραχμούλα (που να βρει άλλωστε κανείς δραχμούλες τώρα πια) κι αν είστε δημιουργικοί τύποι μπορείτε να κάνετε αυτά τα άσχετα δοχεία διακοσμητικά αντικείμενα με άποψη.


Μειονέκτημα: τα ξύλινα σαπίζουν εύκολα με τον καιρό, τα μεταλλικά σκουριάζουν και βάφουν το δάπεδο, τα γυάλινα θολώνουν. Και πόσο εύκολα μετακινεί κανείς ένα βαρέλι με χώμα για να καθαρίσει από κάτω;


Β) Φτηνή λύση

Πλαστικές γλάστρες σε καφέ, άσπρο, μαύρο ή πράσινο χρώμα που δεν μοιάζουν με πήλινες. Ο,τι φθηνότερο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά αν και τείνουν να εξαφανιστούν.

Πλεονέκτημα: είναι πολύ φθηνές


Μειονέκτημα: δεν είναι ιδιαίτερα όμορφες, σε μικρή ποικιλία σχημάτων και διαστάσεων, όσο περνάει ο καιρός τις βρίσκετε όλο και πιο δύσκολα. Τείνουν να ραγίζουν γιατί το πλαστικό αυτό είναι κακής ποιότητας και πετσικάρει εύκολα. Επίσης τα άλατα που επικάθονται δεν βγαίνουν εύκολα ακόμα κι αν τις τρίψετε με σύρμα κουζίνας.


Γ) Συμφέρουσα λύση

Οι γλάστρες που μοιάζουν με πήλινες, ενώ είναι πλαστικές. Με διαφορά οι πιο δημοφιλείς γλάστρες τα τελευταία χρόνια. Σε ατελείωτη ποικιλία μεγεθών και σχημάτων. Κάποιες έχουν επιπλέον και σχέδια / στολίδια στην επιφάνειά τους. Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε και τις αυτοποτιζόμενες γλάστρες που για κάποιους είναι πολύ βολικές ενώ για κάποιους άλλους είναι απλώς αδιάφορες.

Πλεονέκτημα: οικονομικές, καλαίσθητες, μοιάζουν πολύ με τις πήλινες αλλά είναι σαφώς ελαφρύτερες, καθαρίζονται εύκολα και διατηρούν την υγρασία όπως κάθε πλαστική γλάστρα. Τις βρίσκετε παντού.


Μειονέκτημα: όλοι έχουν ίδιες γλάστρες με σας.


Δ) Ακριβή Λύση

Πήλινες γλάστρες. The real thing. Με όλη τη γοητεία και τη φινέτσα ενός φυσικού υλικού. Εξακολουθούν να είναι η πρώτη προτίμηση όλων μας από αισθητικής άποψης. Η δημιουργία τους έχει εξελιχθεί σε τέχνη και μπορεί κανείς να αγοράσει πραγματικά πανέμορφα κομμάτια.

Πλεονέκτημα: ότι πιο φυσικό, πολύ καλαίσθητες και έχουν πόρους που επιτρέπουν καλύτερο αερισμό των ριζών.


Μειονέκτημα: πολύ βαριές και δύσκολες στη μεταφορά, σπάνε, βγάζουν λεκέδες στο δάπεδο, με τον καιρό κατακάθονται άλατα που κάνουν ασπρίλες στον πηλό και δεν καθαρίζονται, επειδή έχουν πόρους η υγρασία εξατμίζεται γρηγορότερα.


Ε) Πολύ Ακριβή Λύση

Όχι, δεν θα σας πούμε για designer γλάστρες, δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο ακόμα. Δεν αποκλείεται βέβαια να το δούμε κι αυτό σύντομα. Μιλάμε για πήλινες γλάστρες που όμως είναι ψημένες με χρώμα και λούστρο, σε διάφορα χρώματα ή και ζωγραφισμένες. Εδώ υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και διαστάσεων.

Πλεονέκτημα: πολύ όμορφες, σε ποικιλία χρωμάτων για να σπάσετε τη μονοτονία του πηλού. Δεν έχουν πόρους άρα διατηρούν καλύτερα την υγρασία.


Μειονέκτημα: πολύ ακριβές, σπάνε, το ίδιο βαριές με τις πήλινες, το σμάλτο εύκολα ραγίζει με τον καιρό, κυρίως εξαιτίας των αλλαγών θερμοκρασίας. Λόγω του σμάλτου, αυτές οι γλάστρες δεν έχουν πόρους. Αν δεν έχουν τρύπες αποστράγγισης, είναι πολύ δύσκολο να τις τρυπήσετε χωρίς να σπάσουν.
Σε γενικές γραμμές, το τι θα διαλέξετε εναπόκειται στο πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε και στο τι σας αρέσει περισσότερο.
Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν αγοράζετε γλάστρες:
- Πάντα να αγοράζετε γλάστρες έχοντας στο νου σας συγκεκριμένα φυτά ή χρήση για να επιλέξετε το σχήμα και το μέγεθος.
- Αν αγοράζετε γλάστρα για να μεταφυτεύσετε κάποιο από τα φυτά σας, επιλέξτε γλάστρα 1-2 νούμερα μεγαλύτερη από αυτήν στην οποία ήδη βρίσκεται.
- Πριν αγοράσετε για συγκεκριμένο φυτό, ελέγξτε αν χρειάζεται βαθιά ή ρηχή γλάστρα. Γενικά τα φυτά που γίνονται πολύ ψηλά χρειάζονται βαθιές γλάστρες που να υποστηρίζουν το ριζικό τους σύστημα και το βάρος του φυτού.
- Για όλες τις γλάστρες αγοράζετε και το αντίστοιχο πιατάκι αποστράγγισης. Μην το ξεχνάτε, σας φαίνεται περιττό όμως είναι απαραίτητο.
- Για κάθε γλάστρα, ειδικά για τις μεγάλες και βαριές, προτιμήστε να αγοράσετε μεταλλικές βάσεις 2 επιπέδων για να τις στηρίξετε. Στο επάνω επίπεδο μπαίνει η γλάστρα και στο κάτω το πιατάκι ώστε να μπορείτε εύκολα να το αφαιρείτε για άδειασμα και καθάρισμα. Οι βάσεις θα σας γλιτώσουν κι από τους λεκέδες που αφήνουν οι γλάστρες στο δάπεδο.
- Όταν επιλέγετε τέτοιες βάσεις διαλέξτε αυτές που έχουν πλαστικό στα ποδαράκια ή φτιάξτε εσείς κάτι ανάλογο για να αποφύγετε και τους λεκέδες σκουριάς που θα σχηματιστούν σύντομα στο δάπεδο της βεράντας σας.
- Όταν αγοράζετε γλάστρες, αναρωτηθείτε αν έχετε χαλίκι και άμμο για να βάλετε στον πάτο. Αν όχι, αγοράστε.
- Επίσης υπάρχουν μεταλλικές βάσεις για να κρεμάτε ζαρντινιέρες στα κάγκελα. Οι περισσότερες δεν έχουν θέση για πιατάκι, οπότε θυμηθείτε να ελέγξετε αυτή τη λεπτομέρεια όταν αγοράζετε.
- Αγοράστε βάσεις και ζαρντινιέρες την ίδια στιγμή, από το ίδιο κατάστημα για να τις δοκιμάσετε και να είστε σίγουροι ότι ταιριάζουν στο μέγεθος.
- Στο εμπόριο θα βρείτε και κρεμαστές γλάστρες. Πριν αγοράσετε σκεφθείτε το χώρο σας και αν έχετε από πού να τις κρεμάσετε. Αγοράστε ατσαλόβιδες, τα αντίστοιχα ούπα και βάσεις τύπου Γ για να τις στηρίξετε.
- Αν πρόκειται να φυτέψετε αναρριχώμενα ή φυτά που χρειάζονται υποστήριξη, αγοράστε στηρίγματα (πασσάλους, καλάμια, μεταλλικές βέργες) την ίδια μέρα που αγοράζετε τις γλάστρες. Στη μεταφύτευση το στήριγμα πρέπει να μπει στο χώμα πριν το φυτό κι όχι μετά γιατί θα τραυματίσει τις ρίζες.
- Πριν φυτέψετε οτιδήποτε στη γλάστρα, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα χρειάζεστε σε επάρκεια. Χαλίκι/άμμο/φελλό/πέτρες για τη βάση, όσο χώμα θα χρειαστείτε, εργαλεία, στηρίγματα και σύρμα για να δέσετε το φυτό.
- Καθαρίζετε συχνά τα πιατάκια από τις γλάστρες για να μην δημιουργούνται εστίες μόλυνσης.
- Καθαρίζετε συχνά με βρεγμένο σφουγγάρι ή βουρτσάκι την εξωτερική επιφάνεια της γλάστρας. Θα τρομάξετε όταν συνειδητοποιήσετε πόση σκόνη και καυσαέριο είχε μαζέψει.
- Γλάστρες που μένουν άδειες, πριν χρησιμοποιηθούν και πάλι, πρέπει να πλυθούν καλά και να τριφτούν εσωτερικά και εξωτερικά με νερό και χλωρίνη και να μείνουν 1-2 μέρες στον αέρα για να στεγνώσουν και να απολυμανθούν.
- Συχνά στις γλάστρες σας καταλήγουν διάφορα σκουπιδάκια ή τα αποτσίγαρα των επισκεπτών. Πετάξτε τα αμέσως μόλις τα δείτε. Δεν έχουν καμία χρησιμότητα ως λίπασμα (παρά τη φήμη) κι επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα αφήσετε εκεί για μία πενταετία ώστε να διασπαστούν από την ίδια τη φύση.
- Όταν βρέχει δυνατά, το χώμα από τη γλάστρα εύκολα καταλήγει στη βεράντα και μετά στα παπούτσια σας ή στα πόδια του σκύλου και στη συνέχεια στο σαλόνι σας. Καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε πάνω στο χώμα πέτρες, βότσαλα της θάλασσας (που θα πλύνετε όμως πρώτα πολύ καλά) ή ένα στρώμα από άχυρο ώστε η βροχή να μην πετάει έξω το χώμα. Η απλούστατα, αν έχετε τέντες, κατεβάστε τις όταν βρέχει.
- Σε περίπτωση παγωνιάς, μην ποτίζετε, ειδικά τις πήλινες γλάστρες. Όταν το νερό παγώσει η γλάστρα σας μπορεί να σπάσει.
- Βάλτε ετικέτες στις γλάστρες σας με όνομα φυτού, ημερομηνία αγοράς ή μεταφύτευσης κι όποια άλλη πληροφορία θεωρείτε χρήσιμη. Για ετικέτες χρησιμοποιήστε ανεξίτηλο μαρκαδόρο και υλικά που αντέχουν στη βροχή όπως π.χ. πλαστικά ξυλάκια παγωτού, πλαστικές σπάτουλες που ο παιδίατρος χρησιμοποιεί στα βλαστάρια σας κ.λ.π.

Και τι θα βάλετε μέσα στις γλάστρες; Χώμα βέβαια! Αγοράσατε χώμα; Το τι χώμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είναι μία τελείως διαφορετική ιστορία.

                                                                  Μαίρη Υφαντή
ΠΗΓΗ: http://www.valentine.gr

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Greed - Απληστία

Τα γεγονότα που διαδραματίζονται και τα οποία με το έτσι και το θέλω μας εχουν κάνει την ζωή μας ... μαρτύριο, έχουν έναν κοινό παρονομαστή και αυτός δεν είναι άλλος από την παγκόσμια ,όπως τείνει να διαμορφωθεί, αυτή μαγική λέξη ...
Greed is the inordinate desire to possess wealth, goods, or objects of abstract value with the intention to keep it for one's self, far beyond the dictates of basic survival and comfort. It is applied to a markedly high desire for and pursuit of wealth, status, and power.
As a secular psychological concept, greed is, similarly, an inordinate desire to acquire or possess more than one needs or deserves. It is typically used to criticize those who seek excessive material wealth, although it may apply to the need to feel more excessively moral, social, or otherwise better than someone else.

H παγκόσμια αυτή λέξη ώς γνωστόν είναι ένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα, εάν υπήρχε ίσως κάποιου τύπου διαβάθμιση αυτών των 7 σίγουρα δεν θα ήταν χαμηλότερα από την κορυφή...
 <<Η απληστία λοιπόν όρισμένων ανθρώπων είναι η κατάρα όλων των υπόλοιπων>>
Ξεφύγαμε για άλλη μια φορά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται το ιστολόγιο αυτό αλλά δυστυχώς καθότι είμαστε ένα κομμάτι αυτής της πολύπαθης χώρας και ως <<όν κοινωνικό και πολιτικό>> (Φύσει μέν ἐστιν ἄνθρωπος ζῷον πολιτικόν)από την φύση μας δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι.
Παρακάτω παρατίθονται μερικά μόνο βίντεο από τα χιλιάδες που θα μπορούσαμε να βρούμε που περιγράφουν την απληστία του ανθρώπου και τις οδυνειρές συνέπειες της.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε μύθους (βλ. Μήδας), ιστορικά ντοκουμέντα κτλ αλλά αυτά και μόνο θεωρούμε ότι αρκούν για να προσεγγίσουν τον στόχο μας, ο οποίος δεν είναι άλλος από το να καταθέσουμε την προσωπική μας άποψη για το τι είναι πίσω από όλα αυτά που βιώνουμε και ποιοι είναι αυτοί που φταίνε.
"Φύση και τέχνη πια, στο νου σου αν βάλεις, τη «Γένεση» απαρχής πρεπό να δίνουν ζωή και προκοπή στο ανθρωπολόι. Μα ο τοκογλύφος άλλο δρόμο παίρνει. Φύση αψηφάει και την ακόλουθη της, τι την ελπίδα αυτός αλλού στυλώνει". Δάντης

 <<Η πενία πολλών εστιν ενδεής, η δ’ απληστία πάντων.>> Αριστοτέλης
<<Μόνο όταν θα έχετε κόψει και το τελευταίο δέντρο. Μόνο όταν θα έχετε δηλητηριάσει και το τελευταίο ποτάμι. Μόνο όταν θα έχετε ψαρέψει και το τελευταίο ψάρι. Μόνο τότε θα καταλάβετε ότι τα λεφτά δεν τρώγονται.>> Ινδιάνικη Προφητεία
Είναι γεγονός ολοκληρώνοντας ότι όλα τα γεγονότα στις μέρες μας μας παρέχονται λογοκριμένα, καμουφλαρισμένα και πάντα εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς από αυτούς που δείχνουν να εξυπηρετούν. Αλλά έχοντας πάντα το μυαλό μας ανοικτό και προσπαθώντας πάντα όλα τα πράγματα να τα βλέπουμε πιο αποστασιωποιημένα ίσως αποκτήσουμε εν τέλη το φίλτρο εκείνο που να μας επιτρέπει να βλέπουμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι...
 "πάντων χρημάτων μέτρον έστιν άνθρωπος ..."
ΠΗΓΕΣ: http://en.wikipedia.org
                 http://www.youtube.com/

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Φουζικλάδιο Μουσμουλιάς

Οι καρποί της μουσμουλιάς. που στο τέλος του Ιανουαρίου θα έχουν το μέγεθος μεγάλων ρεβιθιών, αφού τα μούσμουλα είναι το πρώτο ανοιξιάτικο φρούτο, που βγαίνει στην αγορά, σήμερα κινδυνεύουν από τον μύκητα φουζικλάδιο.
Το κυριότερο πρόβλημα των καρπών, αλλά και των φύλλων, των ανθέων και λιγότερο των βλαστών είναι ο μύκητας του φουζικλαδίου. Η ασθένεια παρουσιάζεται πάνω στους καρπούς της μουσμουλιάς με χαρακτηριστικές σκοτεινόχρωμες ελαιοκαστανές κηλίδες. Γι’ αυτό χρειάζονται επαγρύπνηση και συστηματικός έλεγχος φυλλώματος και καρπών από τώρα, επειδή η ασθένεια ευνοείται από ψυχρό και βροχερό καιρό.
Οι προσβολές αρχίζουν λίγο πριν από την άνθηση και μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τα τέλη της άνοιξης. Τα προσβεβλημένα φυτικά όργανα, εφόσον διατηρούνται πάνω στα δέντρα, αποτελούν εστίες μόλυνσης, αφού πάνω σ’ αυτά παράγονται τα μολύσματα του μύκητα.
Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνιστώνται η συστηματική συλλογή και το κάψιμο των προσβεβλημένων τμημάτων της μουσμουλιάς. Συλλέγονται ακόμη οι προσβεβλημένοι πεσμένοι καρποί και φύλλα από το έδαφος και καταστρέφονται με φωτιά. Το έδαφος του περιβολιού πρέπει να είναι ισοπεδωμένο και να  στραγγίζει καλά.  
Εφόσον το φουζικλάδιο δηλώνει την παρουσία του στον οπωρώνα, χρειάζεται ένας ψεκασμός πριν από την άνθηση με βορδιγάλειο πολτό 1% ή οξυχλωριούχο χαλκό 0,5% ή άλλο κατάλληλο για το φουζικλάδιο και τη μουσμουλιά μυκητοκτόνο με βάση τη δραστική ουσία myclobutanil.
Ο ψεκασμός με σκεύασμα myclobutanil 24% εφαρμόζεται με κάλυψη του φυλλώματος όταν οι συνθήκες ευνοούν την ασθένεια και η δόση που προτείνεται είναι 15 έως 20 κυβικά εκατοστά σκευάσματος σε 100 λίτρα νερό.
Στο ψεκαστικό υγρό προστίθεται ισχυρή διαβρεκτική ουσία λόγω του τριχώματος των φυτικών επιφανειών της μουσμουλιάς που εμποδίζει τη μυκητοκτόνο ουσία να έλθει σε επαφή με το παθογόνο. Μπορεί να γίνουν μέχρι 3 ψεκασμοί εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες, δηλαδή υπάρχουν συχνές βροχές και υψηλή υγρασία. Οι ημέρες αναμονής πριν από τη συγκομιδή των καρπών της μουσμουλιάς είναι τουλάχιστον 15.
ΠΗΓΗ: http://www.agronews.gr

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Συγκομιδή - Μέση διάρκεια ζωής & χρόνος βλάστησης - Αποθήκευση Σπόρων


Βασικές οδηγίες για τη συγκομιδή σπόρων
Αν θέλετε να συγκομίσετε σπόρους, αφήστε, τους πρώτους καρπούς να ωριμάσουν κανονικά π.χ. την πρώτη ντομάτα, τα πρώτα φασόλια κλπ. Οι πρώτοι καρποί παίρνουν τους περισσότερους χυμούς του φυτού και έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Είναι καλό να συλλέγουμε σπόρους και από τη μέση της καλλιεργητικής περιόδου και από το τέλος. Γιατί αν συλλέγουμε μόνο από την αρχή θα οδηγηθούμε σε πρώιμες ποικιλίες. Για φυτά με σπόρους που ωριμάζουν και ξηραίνονται πάνω στο φυτό, όπως το καλαμπόκι, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα μαρούλια, τα κουκιά, κλπ. συγκεντρώστε μόνο τους σπόρους που έχουν ωριμάσει εντελώς. Το φυτό μπορεί να έχει αρχίσει να πεθαίνει προτού οι σπόροι είναι έτοιμοι για συλλογή. Κάντε τη συγκομιδή όταν οι σπόροι είναι ξεροί (όχι υγροί από την πρωινή δροσιά ή μετά από βροχή), μαζέψτε τους σπόρους λίγο πριν οι πρώτοι σπόροι αρχίσουν να σκάζουν και να πέφτουν στο έδαφος, όπως γίνεται με τα δημητριακά ή όταν ο λοβός γίνει καφέ και εύθραυστος όταν πρόκειται για φασόλια.
Για ν’ αποφύγετε όμως τους μύκητες, είναι καλύτερα να μαζεύετε συνέχεια τους σπόρους προς το τέλος της καλλιέργειας του φυτού, έτσι ώστε οι ώριμοι σπόροι να μη μένουν στο φυτό για πολύ καιρό.
Για τα φυτά με σαρκώδη καρπό, όπως κολοκύθες, πεπόνια, κ.ά. να είστε υπομονετικοί. Μαζέψτε μόνο τους ώριμους καρπούς. Το φυτό μπορεί να είναι εντελώς νεκρό ως την ώρα που θα είναι έτοιμο για συγκομιδή. Τις κολοκύθες τις αφήνουμε ένα μήνα αφού ωριμάσουν και μετά τις κόβουμε για να πάρουμε το σπόρο τους. οι κολοκύθες δεν μαλακώνουν αλλά, συνεχίζουν να ωριμάζουν για λίγους μήνες αφού κοπούν από το βλαστό.
 
Για να συλλέξετε σπόρους μελιτζάνας κόψτε τους ώριμους καρπούς και αφήστε τους να μαλακώσουν τόσο που να μην τρώγονται πια. Για να επιταχύνεται τη διαδικασία μπορείτε να χαράξετε τη σάρκα της μελιτζάνας σε τέσσερα σημεία, έτσι ώστε να αρχίσει να σαπίζει πιο γρήγορα.Οι σπόροι είναι έτοιμοι για συγκομιδή όταν διαχωρίζονται εύκολα από τη σάρκα, όταν τους τρίβετε κάτω από νερό. Παράδειγμα, μαζέψτε όλους τους σπόρους και τη σάρκα σ’ ένα μεγάλο δοχείο ή κουβά με νερό και απελευθερώστε τους σπόρους με τα δάχτυλά σας.
Συνήθως οι ώριμοι και υγιείς σπόροι βυθίζονται, αν όμως οι σπόροι που επιπλέουν δείχνουν καλύτεροι από αυτούς που βυθίστηκαν ίσως τα πράγματα να είναι ανάποδα για το φυτό σας. (Μερικές φορές οι καλοί σπόροι κολοκύθας μπορεί να επιπλέουν ενώ οι νεκροί βυθίζονται). Αυτό διευκολύνει πολύ τον καθαρισμό των σπόρων απλά τρίψτε για να φύγει η σάρκα από τους καρπούς από το πάνω μέρος. Μετά προσθέστε καθαρό νερό, στριφογυρίστε το και πετάξτε αυτό το νερό. Συνεχίστε με λίγα ακόμη πλυσίματα μέχρι να απομείνουν μόνο οι σπόροι στον πάτο. Στραγγίστε τους και στεγνώστε τους αμέσως.
Με παρόμοιο τρόπο μπορείτε να καθαρίσετε τους σπόρους από το αγγούρι, με τη διαφορά ότι το αγγούρι δεν χρειάζεται να σαπίσει αρκεί να έχει ωριμάσει καλά. Προσέξτε ότι οι σπόροι δεν πρέπει να μείνουν για πολύ μέσα στο νερό γιατί μπορεί να απορροφήσουν υγρασία, να φουσκώσουν και ν’ αρχίσουν να βλασταίνουν. Μερικοί σπόροι ωφελούνται από περίοδο «ζύμωσης» μέσα στο νερό πριν τους καθαρίσετε από τον καρπό. Στην τομάτα π.χ. αυτή η επεξεργασία λέγετε ότι μειώνει τις πιθανότητες για κάποιες ασθένειες που προσβάλλουν τον καρπό κατά τη περίοδο της βλάστησης.
Για να συλλέξετε σπόρους ντομάτας κόψτε τους ώριμους καρπούς στη μέση, αφαιρέστε το ζελατινώδες υγρό με τους σπόρους και βάλτε το μέσα σ’ ένα σουρωτήρι τσαγιού. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και τρίψτε απαλά με τα χέρια σας τη ζελατίνη. Απλώστε τους σπόρους σε λαδόκολλα για να στεγνώσουν.
Για να συλλέξετε σπόρους πιπεριάς αφήστε τον καρπό πάνω στο φυτό ωσότου κοκκινίσει (άσχετα από την ποικιλία).Στις πιπεριές προτείνεται να συλλέγουμε από το δεύτερο καρπό και μετά. Κόψτε τον καρπό και αφαιρέστε τη σάρκα του. Τρίψτε ελαφρά τους σπόρους ώστε να διαχωριστούν και απλώστε τους σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Για το αντίδι ξεπατώστε το και βρέξτε το 2-3 φορές με το ποτιστήρι από βραδύς πολύ καλά. Το πρωί πριν στεγνώσει τελείως τινάξτε το και λιχνίστε το στον αέρα.
Για να πάρουμε σπόρους από το καρότο, το ρεπάνι, τον μαϊντανό, το λάχανο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τον άνηθο, το σέλινο, αφήνουμε ορισμένα φυτά να ωριμάσουν κανονικά και τα κρατάμε χωρίς να τα κόψουμε γιατί τον δεύτερο χρόνο θα μας δώσουν σπόρο.

Μέση διάρκεια ζωής και χρόνος βλάστησης διάφορων λαχανικών.

Λαχανικό
Μέση διάρκεια ζωής των σπόρων σε χρόνια
Χρόνος βλάστησης.
σε μέρες
Αγγούρι
5
7
Αντίδι
5
10
Γλυκό καλαμπόκι
2
7
Καρότο
3
8
Καρπούζι
4
8
Κολοκυθάκι
4
7
Κουνουπίδι
4
10
Κρεμμύδι
1
10
Λάχανο
4
10
Λάχανο Βρυξελών
4
21
Μαϊντανός
1
21
Μαρούλι
6
7
Μελιτζάνα
4
10
Μπάμια
2

Μπιζέλι
3
8
Παντζάρι (τεύτλο)
4
8
Πεπόνι
5
7
Πιπεριά
2
10
Πράσο
2

Ραδίκι
4

Ρεπανάκι
4
7
Σέλινο
3
21
Σέσκουλο
4

Σπανάκι
5
8
Σπαράγγι
3

Ντομάτα
4
8
Φασολάκι
3
6
 
Αποθήκευση των σπόρων
Ξήρανση των σπόρων.
Βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι είναι εντελώς στεγνοί πριν τους αποθηκεύσετε. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα αργά και σταθερά. Μετά τον καθαρισμό αφήστε τους σπόρους για μια εβδομάδα σ’ ένα ξηρό και καλά αεριζόμενο μέρος.
Βασικές αρχές που πρέπει να έχετε υπόψη σας
Αφού στεγνώσουν οι σπόροι, να μην τους εκθέσετε σε υγρασία. Η εσωτερική υγρασία (όταν συσκευάζονται) είναι επικίνδυνη για τους αποθηκευμένους σπόρους. Αποφεύγετε την υπερβολική ξήρανση, γιατί συνήθως είναι πολύ απότομη και μπορεί να καταστρέψει το έμβρυο. Οι θερμοκρασίες πάνω από 38ο C μπορούν να προξενήσουν βλάβες στο σπόρο. Ανακατέψτε τους απλωμένους σπόρους μια φορά τη μέρα για να βεβαιωθείτε ότι θα στεγνώσουν ομοιόμορφα. Οι αποξηραμένοι σπόροι σπάνε αντί να λυγίζουν. Μετά αποθηκέψτε τους
σπόρους σε πάνινα σακουλάκια, μεταλλικά δοχεία, σε γυάλινα δοχεία ή αεροστεγή δοχεία, με κατάλληλες ετικέτες που να προσδιορίζουν τον σπόρο και τη χρονολογία της συγκομιδής.
Αν συσκευάσετε τους σπόρους σε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία, μπορείτε να προσθέσετε μέσα σ’ ένα τούλι μια ποσότητα ασβέστη για να συγκρατεί την υγρασία και να εμποδίζει την ανάπτυξη εντόμων.
Αποθηκέψτε σ’ ένα δροσερό και ξηρό μέρος. Η υγρασία είναι ο πιο αρνητικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα των σπόρων. Οι σπόροι μπορούν να επιβιώσουν στην έρημο πολύ περισσότερο απ’ ότι σ’ ένα δροσερό αλλά υγρό περιβάλλον. Για ν’ αποθηκεύσετε σπόρους σ’ ένα ράφι τους σπιτιού σας θα πρέπει η θερμοκρασία να είναι κάτω από 18ο C και ο χώρος να είναι προστατευμένος από υγρασία.
Άδειο γυάλινο βαζάκι για συντήρηση σπόρων.

Ένα κομμάτι ασβέστης - σε μορφή πέτρας ή σκόνης που είχαμε παλιά στα σπίτια μας -  για να τραβάει την υγρασία μέσα στο βάζο.
Τοποθετούμε τον ασβέστη στον πάτο του βάζου

Πάνω από τον ασβέστη βάζουμε βαμβάκι για να μην έρθει σε επαφή ο ασβέστης με το σπόρο.
Βάζουμε τους σπόρους μέσα στο βάζο, πάνω από το βαμβάκι.

Κλείνουμε το βάζο μας, βάζοντας μια ετικέτα μέσα στο βάζο και μία πάνω στο βάζο.

ΠΗΓΗ: http://www.peliti.gr