Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

«Τα Φραγκόσυκα» Εκδοση Β'

                             Κυκλοφορεί σε νέα έκδοση
                         «Τα Φραγκόσυκα»
Με σημαντικές βελτιώσεις και προσθήκες νέων κεφαλαίων, κυκλοφόρησε σε δεύτερη έκδοση το βιβλίο «Τα Φραγκόσυκα» του Μιχαήλ Στρατουδάκη.
Στα νέα θέματα που προστέθηκαν, αξίζει να προσεχθούν  οι:
1ον  Οδηγίες για τους καλλιεργητές κάτι σπάνιο για την χώρα μας αφού η εκμετάλλευση είναι νεοείσακτη και οικονομικές προσφορές για παραγωγούς και τον τόπο.
2ον   Θεραπευτικές ιδιότητες  για ασθένειες όπως, Διαβήτης ΙΙ, Χοληστερίνη, ενίσχυση Ανοσοποιητικού συστήματος και, κυρίως πρόληψη, με σειρά από πρακτικές συνταγές.
3ον Μαγειρικές συνταγές  από καρπούς και «φύλλα», θαυμάσιες σε γεύση και ευεργετικές  για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Και φυσικά πλήθος επιστημονικών πληροφοριών, οι οποίες δεν υπάρχουν σε κανένα σύγγραμμα στην Ελλάδα, μεγάλος αριθμός πρακτικών οδηγιών γύρω από τα φραγκόσυκα και την χρήση αλλά και  την διατήρηση ή εκμετάλλευση, την ετυμολογία της φραγκοσυκιάς, (μοναδική έρευνα) την ακριβή χρονολογία αφίξεως στην Ευρώπη,  την χρήση της για παραγωγή βιοαερίου, την φραγκοσυκιά στην Λογοτεχνία, κριτικές αναγνωστών για την πρώτη έκδοση, προσπάθεια για το Ρεκόρ Γκίνες και δεκάδες άλλα ενδιαφέροντα.
Στις 500  πολύχρωμες σελίδες του, εμπερικλείεται μια  πολυεπίπεδη εγκυκλοπαιδική αναφορά για την φραγκοσυκιά  και τα τεράστια οφέλη της. Μεγάλα οικονομικά οφέλη για τους χρήστες και για τον τόπο, παραγωγή ζωοτροφών, αμυντικό μέσο στις διαβρώσεις των εδαφών, μέγα αντιπυρικό όπλο, χλοοτάπητας κατά των φαλακρών λόφων ή εδαφών. «Το φυτό του μέλλοντος», που θα μας σώσει από πολλές στερήσεις, ένεκεν της επερχομένης ξηρασίας. Οι Έλληνες πρέπει να αγαπήσουν το φρούτο αυτό και να επιδιώκουν επιμόνως  την χρήση του.Όσοι δε αγαπούν το Ελληνικό κρασί, μπορούν να πίνουν άφθονο και η φραγκοσυκιά θα τους βοηθά να φεύγει η τυχόν  μέθη.
Ένα Βιβλίο  όπλο σε κάθε αγρότη  και σ’ όποιον θέλει μια καλλιέργεια  βοηθητική για ενίσχυση του εισοδήματός του, αλλά εξ ίσου  απαραίτητο  και σε κάθε Ελληνική Οικογένεια.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6944710 937 ή 2610 521732 ή www.fragosika.gr
Στοιχεία για την Φραγκοσυκιά
Επανακυκλοφόρησε το βιβλίο  του Μιχαήλ Στρατουδάκη «Τα Φραγκόσυκα» Επιστημονική και Πρακτική θεώρηση φυτού και καρπών, έργο μοναδικό στην Ελλάδα για την φραγκοσυκιά, τους καρπούς της και τα οφέλη της, οικονομικά, θεραπευτικά, περιβαλλοντικά. Περιέχει πληθώραν πληροφοριών, για το  μέχρι προ τινος άγνωστο από πλευράς εκμεταλλεύσεως φυτό στην Ελλάδα. Μετά την κυκλοφορία του βιβλίου,  άρχισε δειλά – δειλά να γίνεται γνωστό, να καλλιεργείται και τώρα έχει πάρει αύξουσες διαστάσεις. Το προτιμούν όχι μόνον οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά κάθε ένας που έχει κάποιο κομμάτι χέρσου γης, θέλει να φυτεύψει φραγκοσυκιές, ώστε να έχει ένα  πρόσθετο έσοδο, άκρως επιβεβλημένο στις ημέρες μας. Και στην  περίπτωση αυτή δεν θα διαψευσθεί ο στόχος τους. Πέραν των οικονομικών ωφελημάτων έχει και δεκάδες άλλων προσφορών.
Το επίσημο όνομα
 Το επίσημο όνομα της φραγκοσυκιάς είναι Opuntia ficus - indica, Οπούντια η ινδική συκή. Δυστυχώς δεν έχει αντίστοιχο όνομα στην Ελληνική Γλώσσα όπως όλα τα φυτά και τα ζώα! Πρέπει αμέσως οι ειδικοί να το βρούνε.
Προέλευση
Η φραγκοσυκιά κατάγεται από το Μεξικό. Μετήχθη στην Ευρώπη από τους Ισπανούς μεταξύ των ετών 1521 – 1523, όταν ο Fernando Cortes κατέλαβε το Μεξικό. Στις Μεσογειακές χώρες διεδόθη ταχέως για τους γλυκείς και εύγευστους καρπούς της.
Εξοικείωση
Όσο και αν ηχεί κάπως παράξενο, πρέπει να εξοικειωθούμε με την φραγκοσυκιά και να μάθομε πως
Να συλλέγομε τα φραγκόσυκα
Να τα καθαρίζομε  
Να τα τρώμε
Να τα μεταφέρομε 
Να τα διατηρούμε
Να τα αγαπήσομε  
Να τα εκμεταλλευόμεθα

Καρποί
Ο καρπός της φραγκοσυκιάς έχει σχήμα απιοειδές, ωοειδές, ή υποσφαιρικό πεπλατυσμένο περί την κορυφή ένθα σχηματίζει βοθρίον. Είναι γεμάτος γλωχίνες (αγκάθια) στο περίβλημα, (επικάρπιο), φυόμενα καθ’ ομάδας σε μικρές αποστάσεις επί της επιφανείας του, καθώς και στην στεφάνη (κορυφή) του καρπού. Πρόκειται για ένα μέσο αυτοπροστασίας από τους εχθρούς.
Είναι σαρκώδης, κίτρινος ή κοκκινωπός, εδώδιμος. Έχει σάρκα γλυκιά, χρώματος πορτοκαλί έως υποκίτρινο στην αρχή της ωριμάνσεως και κοκκινωπό προς κοκκινόμαυρο κατά την υπερωρίμανση. Καταναλώνεται νωπός, αφού αποφλοιωθεί. Έχει γεύση ευχάριστη, γλυκιά, δροσιστική, εξαιρετικώς εύγευστη και εύχυμη. Επίσης ο καρπός είναι ραξ ή ράγα.
Συλλογή καρπών (Χρονικές στιγμές)

Η συλλογή και ο καθαρισμός αποτελούν τα δύο πιο «ακανθώδη» εμπόδια, ώστε κάποιος να απολαύσει τα φραγκόσυκα.
Προκειμένου να συλλέξομε φραγκόσυκα, είτε για επί τόπου κατανάλωση, είτε για μεταφορά στο σπίτι πρέπει να γνωρίζομε και εφαρμόζομε τους παρακάτω βασικούς κανόνες.
α) Πριν την ανατολή του ηλίου. 
Και αυτό για τον εξής κύριο λόγο. Το πρωί, τα αγκάθια του καρπού από την νυκτερινή υγρασία, έχουν κάποια χαλαρότητα. Δεν είναι σκληρά, χωρίς αυτό να αποκλείει τον άμεσο κίνδυνο να εισχωρήσουν στα χέρια, αν τα πιάσομε χωρίς προφύλαξη.
β) Μετά την δύση του ηλίου. 
Αυτό είναι πιο σχετικό από την προηγουμένη περίπτωση.
γ) Να υπάρχει άπνοια.
Εκτός από τον ήλιο, στην σκλήρυνση των αγκαθιών, από την νυκτερινή ελαστικότητα, συντελεί και ο αέρας.
Καθαρισμός
Μεγάλο εμπόδιο στην χρήση των καρπών αποτελούν τα αγκάθια, αλλά και ο καθαρισμός, ο οποίος  παρ’ όλα αυτά είναι απλός και γίνεται με τρεις κινήσεις όπως δείχνει το γράφημα. Για τα αγκάθια πολλοί  είναι οι τρόποι να απομακρυνθούν. Υπάρχει και σχετικό  μηχάνημα.


Τρόποι συλλογής
Πολλοί είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί
κάποιος να μαζέψει τα φραγκόσυκα.
Χαρακτηριστικώς αναφέρομε μερικούς απ' αυτούς.
1. Με τίναγμα
2. Με καλύπτρα.
3. Με γάντια.
4. Με το χέρι. 
5. Με πρακτικά μέσα.
Οικονομικές δυνατότητες
Στόχος των Ελλήνων καλλιεργητών της φραγκοσυκιάς είναι ο  προσπορισμός κέρδους. Αυτός είναι δεδομένος από την πρωτογενή παραγωγή αλλά και από την δευτερογενή που  πρέπει να θέσουν σαν στόχο όλοι. Η διάθεση των καρπών δεν  πρέπει να είναι ο μοναδικός προσδοκώμενος πόρος. Η δευτερογενής διαρκεί όλον στον χρόνο. Και από εδώ προβλέπονται πολλαπλά κέρδη όπως κτηνοτροφές, γλυκά, μαρμελάδες, ποτά. Πρέπει όλα να τα εκμεταλλευτούμε με προσοχή και επιμονή.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Θα προτάξομε αυτές που επιστημονικώς έχουν διαπιστωθεί μετά από 25 χρόνια Πανεπιστημιακών ερευνών στο Μεξικό, στο Τέξας, στην Αριζόνα στο Ισραήλ. Οι μελέτες απ’ αυτών ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες. Πρόκειται για τις ασθένειες
Διαβήτης τύπου ΙΙ, Χοληστερίνη και για την μεγάλη συμβολή στην ενίσχυση του Ανοσοποιητικού Συστήματος. Πέραν αυτού είναι όπλο προληπτικό αλλά και θεραπευτικό:
-Για καρδιακά νοσήματα.
-Κατά πνευμονικών παθήσεων
-Καθαρτικό του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος
-Χωνευτικό
-Αντικαρκινικό
-Για την υπερλιπιδαιμία και την παχυσαρκία. 
-Ως διουρητικό 
-Κατά της υπερτροφίας του προστάτη, 
-Κατά της φλεβίτιδας και
- Κατά της μέθης.
Τα άνθη και τα κλαδώδια («φύλλα») χρησιμοποιούνται ως διουρητικά, αντισπασμωδικά, αντιδιαρροϊακά, αιμολυτικά, καθώς για καταπολέμηση της ψαμμιάσεως, ήτοι άμμου στα νεφρά, και της νεφρίτιδος!  Στην Λαϊκή θεραπευτική του Μεξικού και των γύρω χωρών αναφέρονται περισσότερες από 90 ασθένειες που προλαμβάνονται  ή και θεραπεύονται.
Στο βιβλίο αναφέρονται πρακτικές θεραπευτικές συνταγές.
Δεν έχει αναφερθεί ποτέ καμία τοξικότητα από την χρήση τους.
Μαγειρικές  συνταγές
Μεγάλη καινοτομία και επιτυχία του βιβλίου πρέπει να θεωρηθεί η παράθεση μαγειρικών συνταγών από κλαδώδια  «φύλλα»,  και καρπούς. Οι μαρμελάδες και τα γλυκά κουταλιού είναι θαυμάσια. Τα γεύματα εδεσματικά, πέραν της  μεγίστης θρεπτικότητάς τους. Παρατίθενται μερικές δεκάδες συνταγών και παρακαλούνται όσοι αγοράσουν το βιβλίο να τις δοκιμάσουν.
Προστασία του περιβάλλοντος
Πολλές  χώρες   έχουν  την φραγκοσυκιά σε πρώτη προτεραιότητα. Στην Ελλάδα υπάρχει γενική άγνοια γύρω από το φυτό παρ’ όλο που πρόκειται:
Ø  Για φυτό  αντιδιαβρωτικό και αντιπλημμυρικό.
Ø  Ως ανάχωμα σε επικλινή μέρη και βουνοπλαγιές.
Ø  Γιατί σκεπάζει τα γυμνά βουνά και αντέχει πολύ στην ξηρασία.
Ø  Γιατί δεν χρειάζεται πολύ κόπο και έξοδα στην καλλιέργεια, ώστε  να δώσει τους νόστιμους καρπούς της.
Ø  Χρειάζεται  περιορισμένη ποσότητα νερού.
Ø  Είναι  μόνιμη εστία πρασίνου ακόμα και σε ερημικά μέρη
Ø  Είναι Αντιπυρικό όλο - φράγμα
Μετά τις πυρκαγιές σαν πρώτα μέτρα κατά των πλημμυρών, κατασκευάζονται  κορμοδέματα  και κλαδοπλέγματα όπως συγκρατηθούν όσο το δυνατό περισσότερες φερτές ύλες και όμβρια ύδατα. Αλλά και να προφυλαχθούν κατοικίες στις υπωρείες των βουνοπλαγιών, από τυχόν κατολισθήσεις. Οι φραγκοσυκιές κάνουν και  τις δύο αυτές ασχολίες.
Το φυτό του μέλλοντος
Εκτός από την μεγίστη προστασία του περιβάλλοντος και την διαρκή πράσινη εικόνα στα ξηρά και άνυδρα τοπία,  η Φραγκοσυκιά έχει και ένα  σημαντικότατο πλεονέκτημα. 
Είναι το φυτό του μέλλοντος. Λόγω των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών,
 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΥΤΟ  ΠΟΥ ΘΑ  ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ, όταν πολλά άλλα θα έχουν εξαφανισθεί από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. 
Οι ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν  πως αν δεν ανατραπεί  ο επικίνδυνος ρυθμός του θερμοκηπίου, μέσα στα προσεχή 30 χρόνια  θα έχει ερημοποιηθεί το (80%) της υπαίθρου στην Ανατολική Μεσόγειο!! Από την πλευράν αυτήν η φραγκοσυκιά λόγω της ανθεκτικότητάς στην ξηρασία θα αποτρέψει την πλήρη ερημοποίηση  και θα αποτελέσει ανάχωμα στο δυσάρεστο αυτό φαινόμενο. Πρέπει όμως από τώρα να λάβομε τα μέτρα μας, γιατί όταν την αναζητήσομε ως τροφή και φρούτο ίσως είναι πολύ αργά!! 
Γι’ αυτό ας την συνηθίσομε από τώρα και ας φυτέψομε παντού φραγκοσυκιές.
Σπουδαιότητα του έργου
Την μεγάλη σημασία του βιβλίου αποτυπώνουν ανάγλυφα οι κριτικές για την πρώτη έκδοση, μεταξύ των οποίων και Καθηγητές Πανεπιστημίου που δίδασκαν το μάθημα για την φραγκοσυκιά, αλλά και άλλοι διανοούμενοι, συγγραφείς κλπ.
Ο Ελληνικός Λαός πρέπει να αγαπήσει το φυτό και να επιδιώκει τα οφέλη του.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΚΥΡΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗ ΠΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου